Oxfilé med grönpepparsås
Helgen är här och veckorna bara poffar fram. Det går påtok för fort tycker jag. Augusti har gått väldigt fort och jag vill verkligen ha kvar sommaren. Varma sköna dagar går mot mer innemys vid brasan. Men också lite mer god lagad mat. Så det är väl fördelen med hösten:) Idag vill jag tipsa er om den här fantastiskt goda rätten, Oxfilé med grönpepparsås. Det bara smälter i munnen och är perfekt såväl till vardag som fest.
Oxfilé med grönpepparsås, 4 portioner
Oxfilé till 4 personer
Salt
Vitppeppar
Grönpepparsås:
1 gul lök
Smör
2 msk kalvfond
2 msk grönpeppar i lag
1/2 tsk dijonsås
Några droppar kinesisk soja
3 dl vispgrädde
50g smör
Lite vetemjöl med vatten
Gör så här:
Skär oxfilen i rätt tjocka skivor, mina var ca 5 cm. Bind ihop dem med ett matsnöre på sidorna så håller de formen bättre. Salta och peppra och stek runt om i en stekpanna med smör. Stek på hög värme så oxfilén får en fin yta. Lägg över i en ugnsform och sätt in i ugnen på 200 grader tills köttet nått en innertemperatur på 60 grader. Jag tycker det blir lagom rosa då men vill du ha rödare kött sänk värmen något. Ta sedan ut och låt vila ca 10 minuter.
Under tiden så gör du såsen.
Hacka löken fint och bryn den i en kastrull med smör. Tillsätt kalvfond, grönpeppar, dijon och lite soja. Tillsätt sedan vispgrädde och låt koka ihop en stund på svag värme. Önskar du något tjockare sås så red av den med lite vetemjöl som du rört ut i lite vatten. Tillsätt till sist 50g smör som du låter smälta ner i såsen.
Vill du göra den goda potatisen till så skiva potatis och morötter i 1/2 cm tjocka skivor. Blanda med rapsolja, salt, svartpeppar och italiensk salladskrydda och lägg i en ugnsform. Sätt in i ugnen på 200-225 grader tills potatis mjuknat, brukar ta ca 40 minuter. Vänd potatisen nån gång under tiden.
Hoppas ni får en fantastisk dag
Kram Kram