Kalljästa russinbröd
Alltså HUR GOTT?
Kalljästa russinbröd, ett lite sötare frukostbröd som är så fantastiskt gott! Helt perfekta till frukost då du kalljäser de i kylen och bara bakar ut på morgonen till frukost. Serveras med smör, mer behövs inte enligt mig men det funkar såklart med ost eller några andra favoritpålägg också.
Sååå hejdundrans goda ni som gillar russin kommer älska, och ni som inte gillar russin kan såklart utesluta dem eller tillsätta nåt annat ni gillar. Kanske aprikoser eller tranbär? Men jag gillar det där lilla söta i bröden.
Jag gör mina bröd i en muffinsplåt då jag tycker de blir så himla fina med den formen. Sen klipper jag egna formar av bakplåtspapper. 6 formar blir det av 1 bakplåtspapper. Klipp ut lika stora ”fyrkanter” Sen klipper du in snitt i hörnen mot mitten.
Kalljästa russinbröd 12 bröd
20g färsk jäst
75g smält smör
3 dl kall mjölk
1 ägg
1 tsk salt
3 msk strösocker
1 dl russin
ca 9 dl vetemjöl special
Topping:
Uppvispat ägg
Frön
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och smält smöret i en kastrull. Låt svalna något och rör ner mjölken i smöret. Blandningen ska vara kall för att degen ska jäsa långsamt. Häll blandningen över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan ägg, salt, socker och russin. Tillsätt sedan vetemjöl under knådning. Knåda degen ca 7 minuter med maskin, något längre utan maskin.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord. Väg degen och dela vikten i 12 för att få exakt storlek på dina bröd. Mina vägde 86g styck. Använd mjöl på bakbord och händerna om degen är lite kletig. Forma till runda bollar som du lägger i en bullform i en muffinsplåt. Täck med plastfolie och ställ in i kylen över natten.
På morgonen:
Ta fram bröden och låt de stå i rumstemperatur ca 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader, har du varmluft så minska graderna ca 20 grader. När jag använder muffinsplåt och gräddar mina bröd brukar jag sätta plåten hacket under mitten. Så de gräddas lite mer underifrån. Det tar något längre tid med muffinsplåt men de blir så fina. Pensla med uppvispat ägg och strö på valfria frön. Jag hade solroskärnor, linfrö och vallmofrön.
Sätt in i ugnen ca 10 -14 minuter, beroende på stolek på bröden, ugn och om du använder muffinsplåt.
Alltså hur söta blir de inte? Perfekta till frukost, buffén, picknicken eller vad det nu kan vara….
Hoppas du får en helt fantastisk dag och får njuta av helgen.
Kram och DU, följ mig mer än gärna på Instagram Victorias_provkok för att se mer av mig, om du inte redan gör det…;) Eller så finns jag på Facebook också HÄR.