Kalljästa saffransbullar med socker i långpanna
Åh så var det söndag, helgerna liksom bara rusar förbi och jag doftar saffran hela jag tror jag;) Det har blivit några saffransbak i helgen. Egentligen hade jag ett annat inlägg jag tänkte lägga upp idag men många av er har frågat efter dessa Kalljästa saffransbullar med socker i långpanna som jag visade på Instagram igår, så jag ändrade mig. Det andra som också är ett hysteriskt gott recept kommer om nån dag istället;) Allt för er såklart…
Kalljästa saffransbullar med socker i långpanna
20g färsk jäst
3 dl kall mjölk 3%
75g smör
1 ägg
1/4 tsk salt
3/4 dl strösocker
1/2 g saffran
Ca 8-9 dl vetemjöl special
Topping:
Smält smör
Strösocker
Gör så här:
Smula jästen i en bunke, smält smöret och låt det svalna något. Tillsätt mjölken i smöret, blandningen ska vara kall. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt saffran och rör om så den löses upp. Tillsätt sedan de andra ingredienserna och till sist mjöl. Lite mjöl i taget under knådning. Jag tillsätter hellre lite mindre mjöl än för mycket men du ska kunna ta på degen utan att den klibbar för mycket. Ställ bunken i kylen över natten, täck över med plastfolie.
På morgonen:
Ta ut degen ur kylen och lägg upp på ett bakbord med mjöl och forma till en rektangel som är ca 1 1/2-2 cm tjock. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper och skär ut rutor ända ner i plåten. Jag använder en degskrapa och trycker med.
Låt bullarna jäsa ca 40 minuter i rumstemperatur och sätt sedan in dem i ugnen ca 15 minuter på 200 grader över och undervärme. Se till så de blir färdiggräddade, alla ugnar är olika och tiden beror lite på storleken på bullarna.
Ta ut bullarna och låt de svalna, sära försiktigt på bullarna och pensla toppen med smör och doppa sedan i en skål med strösocker.
Vill du frysa in bullarna så smöra och sockra dem när de ska serveras. Men såklart är bullarna godast nygräddade:)
Plåten behöver inte vara lika stor som degen så du behöver inte måtta.
Lyx och de är sååå underbart goda. Dessa var till och med varma vid fototillfället, det syns nästan på bilden.
Mums
Ha nu en fin kväll och passa på att baka nåt gott tills i morgon, kanske nåt kalljäst eller nattjäst?
Följ mig mer än gärna på Instagram Victorias_provkok eller på Facebook Här
Kram Kram
Miriam
Ser nydelig ut, elsker oppskriftene dine:) Jeg bor i Norge, hva kan jeg bruke istedenfor hvetemel spesial?
victoriasprovkök
Tack:) vanligt vetemjöl du kar fint
Sandra
Måste testa:) men måste man jäsa så länge?