Nattjäst vallmofranska
Alltså herre gud så gott, ja vet jag brukar säga det och jag älskar nybakat bröd verkligen. Det här blev SUPERGOTT och det är så himla enkelt, precis som det ska vara. Jag gillar inte när bakning blir krånglig. Gör du det här brödet får du ett bröd som är sådär härligt segt på ytan och mjukt, luftigt och håligt på insidan. Så gott! Du bara måste prova.
Degen rör du ihop på kvällen, det tar bara några minuter, jäser i bunken i rumstemperatur över natten, sen lägger du det i en form på morgonen, låter det jäsa lite och bakar i ugnen. Sen kan du servera ren MAGI till frukost. Och blir det mot förmodan lite bröd över kan du rosta det dagen efter:)
Nattjäst vallmofranska 1 bröd
3 dl kallt vatten
3 g färsk jäst
1 tsk strösocker
1 1/2 tsk salt
400g vetemjöl special eller vanligt vetemjöl (ca 6 1/2 dl om du inte har våg)
Topping:
Vatten
Blåa vallmofrön
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och ja det ska bara vara lite jäst, ungefär 3 ärtstora bitar jäst om du inte har en våg. Häll på vatten och rör om så jästen löses upp. Tillsätt först lite vetemjöl, någon dl och sedan salt och socker. Rör om och tillsätt resterande vetemjöl tills du får en fin deg. Låt jäsa i rumstemperatur i bunken över natten, ta en rätt stor bunke så degen får plats att jäsa upp ordentligt, täck med ett lock eller plastfolie. Degen kommer att vara lite kletig på morgonen så mjöla ett bakbord och häll upp degen. Använd mjölade händer och vik ihop degen några gånger, dra ut lätt och lägg i en avlång brödform med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 40 minuter i rumstemperatur och sätt ugnen på 225 grader över och undervärme. Pensla brödet med vatten och strö över vallmofrön. Sätt in i ugnen rätt långt ner ca 35 minuter. Låt brödet svalna och njut av nybakat.
Bilden ovan visar hur degen ser ut när den jäst klart på morgonen, Alltså kolla den bubbliga degen. Nedan har jag lagt degen i en form där den ska jäsa ca 40 minuter.
Kolla in håligheterna i brödet….HELT PERFEKT!
Så nu är det bara att sätta igång, gör degen nu ikväll och ät nybakat ett frukost.
Följ mig mer än gärna på Instagram Victorias_provkok eller på Facebook HÄR
Kram kram och hoppas du får en riktigt fin dag.
Jennifer
Ska den jäsa i RUMSTEMPERATUR hela natten? Eller ska det vara i kylskåp?😊
victoriasprovkök
Japp den ska jäsa i bunken i rumstemperatur hela natten.
Ingrid
Ser supergott ut! 👍🏼😋Måste jag prova på torsdagkväll.😊Har blivit lite galen i nattjästa bullar/bröd tack vare alla dina goda recept.🤗
Sofia
Jag behöver köpa fler brödformar, vilken volym har den du använder som är på bilden? Tack på förhand!
victoriasprovkök
Mina är köpta på Ikea för flera år sedan. Tror de ligger på 1.2liter. Kanske finns kvar, riktigt bra har de varit och är fortfarande.
Louise
När man tillsatt den stora mjölmängden, ska man knåda brödet länge då? Vissa bröd behöver ju knådas ordentligt i tex hushållsassistent. Behöver det här brödet det? Mvh gröngöling på bak.
victoriaadmin
Det här brödet behöver inte knådas. Jag rör bara ihop det för hand.