Mini äppelpaj med mjuk italiensk maräng
Visst är det härligt med helg? I alla fall när man får vara ledig;) Det ser ut att bli en sån där toppenfin dag med sol så jag tänkte njuta av det idag. Igår gjorde jag magiska små söta Mini äppelpajer med mjuk italiensk maräng. Hur gott på en skala och så söta att bjuda på. Marängen spritsar du på när pajerna är klara sen bränner du med en brännare. En brännare tycker jag absolut att du ska investera i om du vill göra fina desserter, det gör sån skillnad.
Mini äppelpaj med mjuk italiensk maräng 12 st
Pajskal:
3 dl vetemjöl
1 tsk socker
120g kallt smör
0,6 dl kallt vatten
1/4 tsk salt
Äppelpaj fyllning:
4 stora röda äpplen
5 msk strösocker
2 tsk kanel
1 msk vatten
Havresmul:
50g smör
1 dl mjöl
1/2 dl havregryn
1/2 dl strösocker
1/2 tsk kanel
Gör så här:
Börja med att göra degen till pajskalet. Det är ingen söt deg men den passar bra till den söta marängen och äppelfyllningen. Degen är enkel att forma och blir fast och går att ta i utan att den går sönder. Lätt att arbeta med. Lägg alla ingredienserna i en assistent och knåda ihop till en deg. Låt degen vila i kylen ca 30 minuter. Kavla sedan ut degen ca 2-3 mm tjock på ett mjölat bakbord och stansa ut rundlar. Har du inte en rundel som passar din muffinsform kan du alltid göra degen något tjockar och platta ut lite till i efterhand eller kavla lätt. Mät vad som passar din muffinsform. Degen som blir över kavlar du ut igen.
Pensla en muffinsplåt med lite naturell olja och lägg i rundeln och tryck lätt så den formar sig. Du kan gärna ta upp den en bit på kanten. Ställ in i kylen igen.
Äppelfyllningen kan du göra under tiden som pajdegen är i kylen. Skala och dela äpplena i små äppelkuber. Någon cm stora. Lägg allt till äppelfyllningen i en kastrull, låt äpplena koka på medelvärme och mjukna något. Rör om så allt blandas väl. Håll koll och rör om med jämna mellanrum så det inte bränner fast. Låt svalna.
Havresmulet som ska vara på toppen gör du enkelt genom att blanda ihop alla ingredienserna i en bunke. Jag blandade bara ihop allt med händerna.
Lägg sedan i fyllningen i de kylskåpskalla bottnarna och toppa med havresmul. Sätt in i ugnen ca 15-20 minuter på 175 grader. Jag hade mina mitt i ugnen. Kolla så skalet får lite fin färg.
Låt pajerna svalna lite och toppa med italiensk maräng och bränn med en brännare. Receptet på marängen här nedan.
Italiensk maräng:
130g äggvita (4st)
75g vatten (3/4 dl)
210g strösocker (2 1/2 dl)
Gör så här:
Knäck ner äggvitorna i en vispbunke, jag använder min Kitchen Aid för det ska vispas länge men det går med elvisp också om du har tålamod.
Koka upp vatten och socker i en kastrull tills den nått temperaturen 121 grader. När termometern visar 110 grader börjar du vispa äggvitorna till ett hårt fast skum. Häll sedan ner sockerlagen i en tunn stråle i äggviteskummet,vispa samtidigt skummet på maxhastighet hela tiden. Sänk sedan visphastigheten till medelhastighet och vispa konstant tills marängen är kall, tar ca 30 minuter. När marängen är kall häller du upp den i en spritspåse. Spritsa ut marängtoppar på dina små äppelpajer och bränn av lätt med en brännare.
Blir det lite marängsmet över kan du alltid spritsa ut det på en plåt med bakplåtspapper och sätta in i ugnen på 100 grader tills de stelnat. Då har du finfina maränger, recept på maränger HÄR.
Alltså kolla in den krämiga och goda äppelfyllningen och den mjuka marängen.
Kram till dig, hoppas du får en fin dag och får njuta av lite sol.
Följ mig på Instagram Victorias_provkok om du har det eller på Facebook;)