Nattjästa grova grahamsfrallor
Nu var det dags igen och bjuda på lite nattjäst bröd:) Vore roligt att veta hur många som jag lockat till att börja baka nattjäst. Många som berättar dagligen hur uppskattat brödet är och det känns så roligt. Jag försöker verkligen sprida det här med enkelhet och det här brödet är verkligen enkelt och blir helt magiskt gott!!! Så testa nu på direkten, bara att röra ihop degen på kvällen, låta den jäsa i rumstemperatur över natten (obs använd en stor bunke;) Och sen baka ut och JA det ska bara vara så lite jäst.
Nattjästa grova grahamsfrallor ca 10 st
3 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
2 dl grovt grahamsmjöl
1 1/2 tsk salt
1 msk honung
400g vetemjöl special eller vanligt vetemjöl (ca 6 1/2 dl)
Gör så här:
Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan grahamsmjöl och rör om, tillsätt salt, honung och vetemjöl. Ta lite mjöl i taget tills du fått en deg. Den kommer vara lite kletig och det ska den vara. Men den ska formas som en deg. Degen behöver inte knådas. Låt jäsa i en stor bunke gärna med ett plastlock över eller plastfolie. Jäs över natten eller ca 9-10 timmar. Häll ut degen på ett mjölat bakbord, den är kletig nu så använd mjölade händer. Var försiktig med degen, vänd och vik ihop degen några gånger och forma som en limpa, låt jäsa ca 40 minuter eller den tiden du har:) Dela i lagom stora bitar och forma försiktigt till runda bröd. Doppa de i grovt grahamsmjöl runt om. Degen ska inte knådas utan hanteras försiktigt då vi vill behålla luftbubblorna som bildats i degen.
Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper, har du tid kan de jäsa en stund till medan ugnen går upp i grader. Sätt ugnen på 275 grader men när du stoppar in de i ugnen sänker på ugnen till 225 grader direkt. Grädda ca 15 minuter, låt svalna och njut av fantastiska nybakade frallor. De var helt underbart goda med sallad och paprika på.
Ha en fantastisk kväll och gör nu en deg på direkten;)
Följ mig på Instagram Victorias_provkok eller Facebook HÄR
Birgitta
Verkligen jättegoda!