Nattjästa apelsinbullar
Att vakna upp till en frukost en solig dag med nybakade apelsinbullar, alltså det slår mycket det. De här bullarna är sååå goda. Gillar du rostat bröd med apelsinmarmelad kommer du ÄLSKA dessa. Så passa på att testa mina Nattjästa apelsinbullar eller några av mina andra nattjästa bröd eller bullar nu till helgen som kommer. Du kommer inte ångra dig;)
Nattjästa apelsinbullar ca 15 st
6g färsk jäst (jag har använt den blåa)
4 dl kallt vatten
3/4 dl naturell rapsolja
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
1 tsk nymortlad kardemumma
530g vetemjöl
Fyllning:
100g mjukt smör
1 1/2 msk vaniljsocker
3/4 dl strösocker
Apelsinmarmelad ca 1 msk per bulle
Topping:
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här:
På kvällen: Smula jästen i en bunke, ja, det ska bara vara 6 g jäst då de jäser under lång tid i rumstemperatur. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan rapsolja, salt, socker och kardemumma. Rör om. Tillsätt sedan vetemjöl. Degen ska vara lite kletig så tillsätt inte mer mjöl än det som står. Rör om så allt blandas väl. Täck bunken med plastfolie, tänk på att använda en stor bunke då degen jäser upp en del. Ställ bunken i rumstemperatur över natten eller minst 9 timmar och låt den jäsa.
På morgonen:
Degen är fortfarande kletig och det ska den vara. Lägg upp degen på ett väl mjölat bakbord och strö över lite mjöl så att degen inte klibbar. Knåda inte degen utan kavla bara ut den lätt till en rektangel.
Vispa ihop alla ingredienserna till fyllningen med en elvisp, fyllningen ska vara mjuk för att lätt kunna bres på den mjuka degen.
Vik sedan ihop degen och sär remsor/ byxben som du snurrar till en bulle.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Gör ett hål mitt i bullen med fingrarna, inte helt igenom, fyll med apelsinmarmelad. Pensla med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker. Låt gärna stå en stund medan ugnen blir varm och sätt sedan in bullarna i ugnen på 250 grader. Vanligtvis har jag mina bullar på 225 grader men de nattjästa behöver lite högre värme. Tiden på bullarna är ca 10-12 minuter men som sagt, ni känner er ugn bäst och håll koll på bullarna.
Låt bullarna svalna och njut av nybakat…Jag tycker alla bullar ska ätas nybakade, då är de som allra bäst men det går såklart att frysa de som blir över.
Alltså njut av en bulle till frukost och hela dagen kommer bli bra:)
Ha nu en riktig toppendag, idag är det onsdag men känns som fredag då jag är ledig i morgon. Underbart med sånna extra lediga dagar, det behövs verkligen.
Kram kram
Följ mig på Instagram Victorias_provkok eller på Facebook HÄR