Ciabatta limpa -enkelt hälla-ut bröd
Fredag, underbart!! Jag älskar fredagar, det infinner sig något lugn liksom. Helgen är här och sommaren lika så, kan det bli mycket bättre? Till frukost idag blev det ett Hälla ut bröd, Ciabatta limpa kallar jag den då det är durummjöl i. Ett hälla ut bröd är precis som det låter, du häller ut degen direkt på plåten och sen är det klart för gräddning, jag vek upp långsidans kanter mot mitten bara så jag skulle få en fin lite avlång form på min limpa. Enligt mig är den helt perfekt och det kan liksom inte bli varken godare eller enklare att göra bröd. Så har du inte provat på mina nattjästa än så testa detta. Och lova att berätta vad du tycker om det.
Ciabatta limpa -enkelt hälla-ut bröd
5 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
1 dl durummjöl
1 1/2 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl special eventuellt lite till
Gör så här:
Lägg jästen i en stor bunke, tillsätt vatten och lös upp jästen med fingrarna. Tillsätt durummjöl och salt, rör om. Tillsätt sedan vetemjöl, lite i taget tills du fått en deg. Ta inte för mycket mjöl, degen får gärna vara lite kletig men den ska gå ihop till en deg.Låt degen jäsa i rumstemperatur i bunken över natten. Täck över bunken med ett lock eller plastfolie. Jäser du över dagen så jäs ca 9 timmar.
På morgonen:
Nu har du en bubblig och rätt lös deg och det ska den vara. Ta fram en plåt med bakplåtspapper på, mjöla på bakplåtspappret där du ska hälla ut degen. Häll ut degen direkt på plåten, hjälp till med en sked. Mjöla ovanpå degen och på händerna och lyft försiktigt upp långsidans kanter mot mitten så du får ett avlångt bröd. Se bild nedan. Låt vila ca 30 minuter medan ugnen blir ordentligt varm. Sätt ugnen på 225 grader över och undervärme.
Sätt in brödet mitt i ugnen ca 30 minuter, brödet ska få fin färg och låta ihåligt när du knackar på det. Alla ugnar är olika så håll koll på brödet mot slutet, men ha det inte inne för kort tid för då är risken att det blir degigt i mitten.
Låt brödet vila och svalna innan du skär i det och sen kan du njuta av världens enklaste och lyxigaste bröd. Du kommer imponera på många med det:) Så nu är helgens frukost räddad.
Alltså kolla in håligheterna i brödet….
Enkel magi kallas det!
Ha en toppenfin dag i sommarvärmen och njut av fredagen.
Följ mig på Instagram Victorias_provkok eller på Facebook HÄR
Maria
Ser jättegott ut!! Men jag ska nog hälla degen i en brödform och grädda så den blir lite högre
Eva Rickberg
Jag bakade dina lantmjölsbröd igår till idag fredag. Jag tycker de jäser för fullt på kvällen och sen kväll så sjunker den jästa degen inte mkt men synbart. Bullarna är ok men skorpan lite hård även inuti lite grann. Jag undrar om man ska arbeta mer med degen när alla ingredienserna är tillsatta så degen blir mer elastisk eller ska man vara väldigt försiktig att röra degen för att sedan sätta den på jäsning på natten. Jag har även prövat dina andra nattväktare bröd och de har blivit jättebra.
Maria
Hej Victoria! Ska det inte vara olivolja eller olja i degen? Blir inte brödet för torrt utan någon olja?