Nattjäst Råglimpa
Den efterlängtade helgen är här, känns som att dagarna går i ett…Fler som har fullt upp nu kanske? Alltså det är verkligen fullt upp på alla plan. Alltid så innan semestern tycker jag:) Men nu ska ni i alla fall få smaka på en fantastiskt god Nattjäst Råglimpa. Såååå himla god, det är inte supermycket råg i den men den blir fantastisk, lovar:)
Då degen jäser under lång tid i rumstemperatur behövs bara liiiite jäst, du kan såklart jäsa degen över dagen också, räkna då med ca 9 timmar. Så vill du äta gott och nybakat bröd till kvällen så gör du degen på morgonen annars på kvällen om du vill ha nybakat till frukost.
Den här limpan är så galet enkel så det kan inte bli enklare, vem som helst kan göra den, ingen knådning, minimalt med jobb och på morgonen häller du ut den på en plåt och gräddar… Våga nu testa om du inte redan gjort det.
Nattjäst Råglimpa
5g färsk jäst (ja bara så lite;)
4 dl kallt vatten (400g)
1 dl fint rågmjöl
1 1/2 tsk salt
2 msk ljus sirap
ca 6 dl vetemjöl special (jag hade 370g)
Gör så här:
Lägg jästen i en bunke, rätt stor bunke, häll över kallt vatten och lös upp jästen med fingrarna. Tillsätt rågmjöl, rör om tillsätt salt och sirap, rör om igen och tillsätt vetemjölet, lite i taget under omrörning. Jag försöker skriva exakt mängd mjöl men det kan variera beroende på sort, men ju mer du bakar ju lättare blir det att veta hur degen ska kännas. Det ska bli en deg som går ett forma när du tillsatt allt mjöl men degen kan vara lite klibbig när du petar på den, du ska alltså inte tillsätta för mycket mjöl i degen.
Låt degen jäsa i i bunken över natten, sätt över ett lock eller täck med plastfolie och en bakduk över.
På morgonen:
Ta fram en plåt med bakplåtspapper och sätt ugnen på 225 grader över och undervärme. Häll ut degen direkt på plåten, hjälp till med en sked för att få ut degen, men var försiktig då du vill behålla luftbubblorna som är i degen. Ta lite mjöl på händerna och lite på degen och vik upp långsidorna mot mitten så du får en limpform. Se bilden nedan. Strö över lite rågmjöl, gärna grovt om du har och låt limpan vila ca 30 minuter medan ugnen bild ordentligt varm.
Sätt in mitt i ugnen ca 30 minuter men håll koll på brödet mot slutet för alla ugnar är olika. Brödet ska få fin färg och låta ihåligt när du knackar på det. Låt limpan svalna innan du skär i den.
Hoppas du får en superfin helg, själv ska jag försöka ta tag i att tvätta trädäcket eller vi har två rätt stora så det tar ett tag….och sen ska de väl oljas också men det får bli en annan dag:)
Kram Kram
Lina
Blev gudomliga! Jag gjorde dock halv sats med varmjästa varianten och fick ändå 14 stycken 😅 Skippade kardemumman och hyvlade smör över istället för ägg.
Birgitta Björk
Sååå gott o enkelt