Rågfluffisar
Dessa gjorde succé alltså vilka otroligt goda och fluffiga bröd jag gjort. MAGI vill jag kalla det:) De här bröden som jag kallar Rågfluffisar är lätta som moln (ungefär i alla fall:) så luftiga, fluffiga, mjuka och goda. Du bara måste testa, hemligheten bakom dessa lätta bröd är lång knådning i maskin och en lång jäsning, ägget tror jag hjälper till lite också. Så vill du baka en plåt bröd dagen till ära så tycker jag verkligen du ska testa mina Rågfluffisar.
Rågfluffisar 20 st
30g färsk jäst
100g smör
2 1/2 dl (250g) mjölk
2 1/2 dl (250g) vatten
1/2 msk malda brödkryddor
1 ägg
1 dl finmalt rågmjöl
1/2 dl ljus sirap
2 tsk salt
Ca 12- 12 1/2 (740g) vetemjöl special
Topping:
Uppvispat ägg (1 ägg)
Grovt rågmjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölk och vatten, låt blandningen bli lite lätt ljummen men inte varm som varmast 37 grader men gärna lite svalare. Häll smörblandningen över jästen och rör om tills jästen lösts upp.Tillsätt Sedan brödkryddor, ägg, rågmjöl och sirap. Rör om och tillsätt sedan salt och vetemjöl special. Ta lite vetemjöl i taget och arbeta till en fin deg. Kör degen i maskin 12-14 minuter tills du får en fin deg.
Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och dela i ca 20 lika stora delar, mina vägde ca 75g styck. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper, lägg de med avstånd mellan varandra. se bild nedan hur jag lagt mina. Jag lade de så de jäste ihop en del, gillar när jag får bröd som får sådär fluffiga kanter:) bröd som man bryter isär. Vill du ha helt runda bröd så ta 2 plåtar.
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö lite grovt rågmjöl eller annat grovt mjöl på toppen.
Sätt in plåtarna med bröd i en kall ugn, sätt en skål med varmaste kranvattnet (ca 1 liter) i botten på ugnen. Stäng ugnsluckan och låt bröden jäsa ca 45 minuter – 1 timma i ugnen. Ta sedan ut de ur ugnen, vattnet också. Låt de jäsa sista stunden utanför ugnen medan ugnen går upp i värme till 225 grader.
Sätt sedan in bröden i ugnen tills de fått en fin färg och låter ihåligt när du knackar på de. Tiden ca 10-14 minuter. Tiden kan variera beroende på ugn och storlek på bröden så håll koll på dina bröd.
Låt svalna och njut av nybakat!!
Anledningen till att det står vikt på vattnet är att dl måtten kan skilja en del, vissa är mindre än andra. Men 1 dl vatten/mjölk ska alltså väga 100g, så du kan alltid kolla ditt dl mått. Men om du känner dig fram med mjölet så är det inte så viktigt att det stämmer exakt.
Hoppas du får en riktigt härlig lördag, i Örebro ska det bli sånt där ruggigt väder så jag får se vad som händer under dagen. Kanske blir ännu ett gott recept att prova fram:)
Kram Kram och tack för att du kikar in hos mig, det betyder så mycket ska du veta. Det är också jättekul att höra från er när ni berättar vad ni testat för gott;)
Följ mig gärna på Instagram Victorias_provkok eller på Facebook HÄR