Glutenfria tekakor
Men wow, vill tacka för den fina responsen på Instagram när jag visade mina Glutenfria tekakor. Visade sig att ni var väldigt många som ville baka glutenfritt. Roligt, tänkte jag kunde fortsätta med något glutenfritt recept ibland om ni önskar det? Startar med Glutenfria tekakor och de blev så himla goda. Ni vet, mjuka, saftiga och helt perfekta om jag får säga det själv. Bakade de i går på förmiddagen och tog en till frukost i morse, de hade legat framme i en påse och var fortfarande mjuka och saftiga så de blir absolut inte torra.
Så testa nu på direkten och berätta gärna vad du tyckte sen.
Glutenfria tekakor 7 st
25g färsk jäst
80g smör
2 1/2 dl mjölk
2 msk fiberhusk, finns i den glutenfria hyllan i livsmedelsbutikerna
3/4 tsk salt
1 1/2 msk strösocker
1 ägg
3 1/2 – 4 dl Semper glutenfri mjölmix (white flour mix), finns i den glutenfria hyllan i livsmedelsbutikerna
Topping:
Uppvispat ägg
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, låt blandningen bli max 37 grader, alltså fingervarm. Häll smörblandningen över jästen och rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt sedan fiberhusk, vispa runt med en visp så allt blandas och låt blandningen svälla i 10 minuter. Nu har du fått en tjock smet.
Tillsätt salt, socker och ägg, rör om, tillsätt sedan mjölmix, lite i taget tills du får en fin deg som du kan ta i. Du får nästan känna dig fram lite svårt att ange exakt mängd. Det beror också lite på storleken på ägget. Men som sagt, ta lite mjöl i taget och knåda till en deg för hand. Du ska kunna ta i degen men tillsätt inte för mycket mjöl för den står till sig lite under jäsningen också. Jäs degen i bunken med en bakduk över ca 30 minuter.
Ta upp degen på ett bakbord, mjöla med mjölmixen, kavla försiktigt ut till en deg som är ca 1- 1/2 cm hög. Stansa ut till runda tekakor med en rund form, har du ingen rund form så fungerar en skål eller ett glas bra. Min form var ca 10 cm. Degen som blir kvar efter att du stansat ut dina tekakor knådar du ihop och kavlar ut igen.
Lägg upp tekakorna på en plåt med bakplåtspapper, strö över lite mjöl och nagga ovansidan med en gaffel.
Låt tekakorna jäsa på plåten under bakduk ca 30-40 minuter.
Pensla tekakorna med uppvispat ägg och sätt in mitt i ugnen på 225 garder över och undervärme ca 8-10 minuter. Det går snabbt att få färg på de mot slutet så håll koll på de. Alla ugnar är olika och gräddar olika snabbt.
Låt svalna och njut av nybakat.
Ha nu en superfin dag och tack för alla era fina kommentarer och all respons jag får av er, blir lika glad varje gång ni berättar att ni bakar/lagar det jag gör.
Kram Kram
Följ mig mer än gärna på Instagram Victorias_provkok eller på Facebook Här