Hallon lakrits brownie
Är du en chokladfantast som också älskar hallon lakrits? Då bara måste du prova den här supergoda browniesen. Alltså den perfekta browniesen med hallon lakrits i botten, toppad med mjuk hallonmaräng och ovanpå lite lakrits pulver eller strössel eller båda såklart. Till sist ett litet hallon.
Hur söta? Och det bästa när du gör brownie är att du kan toppa de du vill servera sen kan du spara resten, vill du spara lite längre så frys in själva botten och ta fram och toppa senare.
Hallon lakrits brownie
Brownie:
200g smör
3 dl strösocker
1 1/2 dl kakao
1/2 tsk salt
3 ägg
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
200g mjölkchoklad med hallon lakrits (alternativt så uteslut chokladen och tillsätt lite lakritspulver i smeten, smaka av)
Gör så här:
Smält chokladen över ett vattenbad.
Smält smöret i en stor kastrull. Blanda ihop kakao, salt, vetemjöl och bakpulver i en bunke. Tillsätt blandningen i smöret och tillsätt även socker och ägg. Rör till en jämn smet. Tillsätt den smälta chokladen, blanda till en slät smet och häll ner i en bakplåtspappersklädd form som är ca 30x20cm. Sätt in i ugnen 25-30 minuter på 170 grader. Håll koll på kakan, den ska inte vara rinnig men inte heller helt torr, fast men kladdig om jag säger så:) Alla ugnar är olika och tar olika tid så titta till den extra mot slutet och stick med en sticka. Låt svalna helt innan den dekoreras.
Dela brownien i lagom stora bitar och toppa.
Hallonmaräng:
130g äggvita (2st)
37g vatten (lite mindre än 1/2 dl)
105g strösocker (1 1/4 dl)
2 msk hallonsylt, eller kokta hallon med socker
Några droppar röd karamellfärg
Topping:
Lakritspulver
Lakrits strössel
Färska hallon
Gör så här:
Knäck ner äggvitorna i en vispbunke, jag använder en assistent för det ska vispas länge men det går med elvisp också om du har tålamod.
Koka upp vatten och socker i en kastrull tills den nått temperaturen 121 grader. När termometern visar 110 grader börjar du vispa äggvitorna till ett hårt fast skum. Häll sedan ner sockerlagen i en tunn stråle i äggviteskummet,vispa samtidigt skummet på maxhastighet hela tiden. Sänk sedan vispgastigheten till medelhastighet och vispa konstant tills marängen är kall, tar ca 30 minuter. Tillsätt sedan lite karamellfärg och hallonsylt. Rör i lite i taget.
Spritsa sedan på marängen på direkten och toppa med lakritspulver, strössel och hallon. När du spritsat på marängen så kan den förvaras i kylen men spara den inte i spritspåsen för länge för då blir den inte så bra att spritsa längre.
NJUT!
Kram Kram och ha nu en riktigt härlig helg.