Morotsfluffisar
Ja, ännu ett recept på fluffisar och de är ju så goda. Vill du baka ett riktigt fluffigt och gott morotsbröd så testa mina Morotsfluffisar. De är magiska! Den perfekta frukostmackan eller varför inte ta med godingen på picknick?
Morotsfluffisar 20 st
30g färsk jäst
100g smör
2 1/2 dl (250g) mjölk
2 1/2 dl (250g) vatten
100g finrivna morötter
1 ägg
2 msk strösocker
2 tsk salt
Ca 13 dl (780g) vetemjöl special
Topping:
Uppvispat ägg (1 ägg)
Vallmofrön
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölk och vatten, låt blandningen bli lite lätt ljummen men inte varm som varmast 37 grader men gärna lite svalare. Häll smörblandningen över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, morötter, och socker, tillsätt sedan ca 3 dl mjöl, arbeta degen lite och tillsätt saltet. Tillsätt sedan resterande mjöl, lite i taget tills du får en fin deg. Kör degen i maskin 12-14 minuter tills du får en fin och smidig deg.
Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och dela i ca 20 lika stora delar, mina vägde ca 75g styck. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper, lägg de med avstånd mellan varandra. Jag lade de så de jäste ihop en del, gillar när jag får bröd som får sådär fluffiga kanter:) bröd som man bryter isär. Vill du ha helt runda bröd så ta 2 plåtar.
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö lite vallmofrön om du önskar det, jag körde på ljusa och mörka vallmo och sen även några med bara uppvispat ägg på.
Sätt in plåten/plåtarna med bröd i en kall ugn, sätt en skål med varmaste kranvattnet (ca 1 liter) i botten på ugnen. Stäng ugnsluckan och låt bröden jäsa ca 45 minuter – 1 timma i ugnen. Ta sedan ut de ur ugnen, vattnet också. Låt de jäsa sista stunden utanför ugnen medan ugnen går upp i värme till 225 grader.
Sätt sedan in bröden i ugnen tills de fått en fin färg och låter ihåligt när du knackar på de. Tiden ca 10-14 minuter. Tiden kan variera beroende på ugn och storlek på bröden så håll koll på dina bröd.
Låt svalna och njut av nybakat och fluffigare får du leta efter:)
Hemligheten bakom riktigt fluffiga bröd är lång knådning samt jäsning i ugn med ånga. Viktigt att du har penslat bröden innan jäsningen.
Alltså kan du se fluffigheten….
Kram Kram
Följ mig mer än gärna på Instagram Victorias_provkok
Cecilia Johansson
De ser goda ut! Ska prova att göra dem.
victoriaadmin
Ja testa 🙂
Ragnhild
Oj så goda! Har bakat dem många gånger, ett favoritbröd. 👍🏻
victoriaadmin
Vad roligt att höra
Inger Ahlander
Helt klart det bästa av hembakade bröd jag bakat och bjudit på . En av mina döttrar är vetestärkelse intolerant. Hon är vuxen brukar hålla sig men detta bröd älskar hon tillföljd av magsmärtor
Snälla snälla du kan du ta fram ett recept som detta men glutenfritt. Mvh Inger
victoriaadmin
Tack snälla, vad glad jag blir. Tråkigt med magsmärtor. Får klura på ett glutenfritt men lite svårare att få fluffigt. Ska prova mig fram 🙂
Monica Andersson
Hej
Skall testa dessa, men jag undrar om du skulle kunna säga vilka mängder man ska ha till 50 gram jäst.
Tycker att det är så synd att det blir jäst över som för mig i alla fall inte blir använd.