Äppelkaka med frosting
I helgen gjorde jag denna supergoda och saftiga äppelkaka då jag och en vän skulle åka till Rävgången här i Örebro för en promenad och fika. Så himla fint och mysigt där och Äppelkaka med frosting blev en fin fikastund tillsammans med varm choklad. Hur mysigt:) Rävgången ligger vid sjön Hjälmaren och det finns många fina små plaster för fika och om man vill grilla något. Det som blev över av äppelkakan frös jag in och det funkade prima, perfekt att bara plocka ut bitar ur frysen.
Äppelkaka med frosting 12-15 bitar
2 stora äpplen (200g äppelriv)
4 ägg (L)
3 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker
2 dl rapsolja (naturell)
1 msk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk malen ingefära
4 dl vetemjöl
Frosting:
100g rumsvarmt smör
200g phialdelphiaost orginal
3 dl florsocker
Topping:
Mortlad kardemumma
Mynta
Gör så här:
Skala och riv äpplena, är de väldigt saftiga kan du krama ur de lätt.
Vispa ägg, socker och farinsocker med en elvisp eller assistent ca 7 minuter tills det blir riktigt fluffigt.
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, kanel, ingefära och kardemumma i en bunke.
Rör ner vetemjölsblandningen i äggvispet försiktigt, tillsätt rivet äpple och tillsätt till sist olja som du också rör ner. Blanda väl men försiktigt.
Häll smeten i en plåt med höga kanter min plåt är ca 35x 22 cm och har kanter som är ca 5cm. Du kan givetvis använda en plåt som är större men jag gillar när det blir lite höjd på kakan. Sätt in i nedre delen av ugnen ca 45-55 minuter på 175 grader över och undervärme. Mot slutet sticker du en sticka i kakan för att se så den är färdig. Stickan ska komma upp torr ur kakan, är den smetig så ha inne kakan längre. Använder du en större plåt så du får tunnare kaka så går det snabbare. Låt äppelkakan svalna.
Vispa ihop alla ingredienserna till frostingen med en elvisp, vispa tills frostingen är fluffig och fin. Om jag känner att smöret inte är tillräckligt mjukt så brukar jag vispa det först med elvispen så det mjuknar helt och sen tillsätta övriga ingredienser.
Bred frostingen på kakan och toppa med lite nymortlad kardemumma så det blir lite grovmalet. Toppa med några myntalöv om du har, bara för syns skull:)
Dela i lagom stora bitar med en kniv.
MUMS:)
Tänkte att jag bjuder på några bilder från vårt fika vid Rävgången också:) Sååå otroligt vacker natur och när vi var där var det lite dimma över sjön.
Alltså fika ute i naturen, hur gott?
Min vän Helen som jag känt så länge jag kan minnas, eller jag minns nog inte när vi träffades första gången för jag var så liten men har fått det återberättat för mig i alla fall:)
Bor ni i närheten av Örebro eller är i krokarna kan jag varmt rekommendera ett litet besök här.
Hoppas du får en härlig dag och testar att baka denna goding:)
Kram kram och följ mig gärna på Instagram Victorias_provkok eller på Facebook HÄR