Fluffiga saffranstoppar på pepparkaka
Första advent, hoppas att du haft en riktigt fin dag. Här har dagen varit bra, jag har jobbat en del på lite olika recept och godsaker, bland annat dessa helt gudomligt goda Fluffiga saffranstoppar på pepparkaka. MAGI, jag lovar. Dessa kommer göra succé på adventsbordet eller till jul om du hellre vill det:)
Fluffiga saffranstoppar på pepparkaka 15 st
15 runda pepparkakor
Fyllning marängfluff:
1 1/2 gelatinblad
3/4 dl vatten
1/2 dl glykossirap (finns i vanliga butiker ofta vid socker och sirap)
4 äggvitor
2 dl strösocker
1/2 g saffran+ 1/2 tsk vatten
Chokladtopping:
350g mjölkchoklad + 1 msk kokosolja
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten minst 5 minuter.
Koka upp glykossirap, socker och vatten i en kastrull tills blandningen når 121 grader.
Under tiden vispar du ihop äggvitorna med maskin så du får ett fint fast skum.
När sockerblandningen blivit 121 grader varm (använd termometer), så häll över den i äggvitefluffet i en tunn stråle under vispning på maxhastighet. Vispa tills marängen svalnat och blivit ljummen.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull. De smälter på en gång i princip. Blanda i lite marängfluff, rör om och häll i den stora bunken med marängfluff, vispa hela tiden tills allt blandats.
Blanda ut mald saffran med liiiite vatten i en liten skål, ta så lite vatten du kan. Blanda ner saffranet i marängfluffet, du kan också blanda ner lite marängfluff i skålen med saffran för att få med allt saffran. Kolla hur färgen blir, vill du ha gulare kan du antingen blanda i lite mer saffran eller någon droppe gul karamellfärg. Jag hade i ca 1/2 gram saffran, har hel saffran så kan inte säga exakt. Gjort dessa 2 gånger och ena gången blev de lite gulare än den andra. Men fint när de är gula så det syns tycker jag.
Spritsa ut marängfluffet på pepparkakorna och ställ in i frysen någon timma. Anledningen till att jag gjorde om de igen var att jag första gången lät de stå i kylen lite för länge innan jag doppade i choklad så pepparkakan mjuknade. I frysen höll sig pepparkakorna perfekta så ställ in där istället för kylen. Har du de i kylen så ha de inte för länge för pepparkakan suger åt sig fukt i kylen.
Topping:
Smält chokladen över ett vattenbad, blanda i kokosolja för att få chokladen smidigare att arbeta med. Låt svalna något och doppa sedan ner saffranstopparna i chokladen. Låt stelna i frysen, som sagt det funkar att ha de i kylen också men räkna då med att pepparkakan mjuknar, supergott med mjukare pepparkaka om du vill äta de som dessert med sked:) Förvaras i frys, de tinar upp rätt snabbt. Vill du förvara de i kylen tycker jag det funkar perfekt också, blir supergoda men som sagt lite mjukare botten.
Alltså spana in dessa:)
Såååååååå GODA!
Ha en fortsatt fin advent och spara receptet, lova:)
Följ mig på Instagarm Victorias_provkok, Facebook HÄR eller Pinterest HÄR
KRAM