Mammas mjuka pepparkaka
Min mamma och min mormor har alltid bakat när jag var liten och jag är uppväxt med hembakat vilket jag är väldigt glad för. Antagligen därifrån jag fått mitt intresse för bakning:) Till jul bakar alltid mamma en mjuk pepparkaka som är så fantastiskt god. Hon gör den i en sån avlång limpform så den brukar inte se ut så här men precis lika god. Ingen topping på heller men jag körde på lite kanelglasyr och lingon. Absolut inget måste, istället för att bröa formen med ströbröd brukar jag mjöla min form när jag använder dessa formar då det låssnar så lätt då. Denna gången körde jag på kakao i formen, först penslar jag med smält smör sen mjöl eller kakao som jag skakar runt. Men har du en vanlig slät form så funkar ströbröd lika bra. Kakaon ger lite mörkare kanter och passar bra på lite mörkare kakor.
Mammas mjuka pepparkaka
2 ägg
1 1/2 dl brunt farinsocker
1 1/2 dl strösocker
100g smör
1 1/2 dl gräddfil
2 tsk kanel
1 tsk mald kardemumma
3 1/2 (210g) vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Glasyr:
1 1/2 dl florsocker
1 msk vatten
1/2 tsk kanel
Gör så här:
Smöra och bröa en form som rymmer ca 1,2- 1 1/2 liter.
Vispa ägg, strösocker och farinsocker fluffigt i maskin. Smält smöret och låt svalna. Blanda ihop mjöl, bakpulver, kanel och kardemumma i en skål. Blanda ner smör, gräddfil och mjölblandningen i äggvispet och rör om försiktigt tills allt blandats.
Häll ut blandningen i formen och sätt in i ugnen på 175 grader. Tiden kan variera beroende på ugn och form. Min form gick rött snabbt att grädda i, 45 minuter men i mammas recept står det 55-60 minuter. Så det kan variera lite. Håll koll och känn med en sticka i kakan, den ska vara torr när kakan är klar.
Vänd formen upp och ner och ta ut kakan, låt den svalna och njut av nybakad julig pepparkaka.
Vill du kan du toppa med lite glasyr, blanda då ihop ingredienserna och ringla över den svala kakan.
Sååå god och julig
Hoppas du får en riktigt härlig 2a december:)
Kram
Följ mig gärna på Instagram Victorias_provkok jag finns även på Facebook HÄR och Pinterest HÄR