Nattjäst havrelimpa i form
Att baka nattjäst är rena drömmen när det kommer till bröd. Brödet blir galet gott, lite segt med håligheter och sen är det så himla enkelt. Du rör helt enkelt bara ihop degen på kvällen, tar 5 minuter max och det här brödet lägger du direkt i formen på kvällen och bara gräddar på morgonen efter. Kan det blir enklare? NOPE!
Nattjäst havrelimpa i form
1 g färsk jäst (stort som en liten kikärta)
2 1/2 dl kallt vatten
1 tsk salt
1 dl havregryn
Ca 4 1/2 dl (280g) vetemjöl special eller vanligt vetemjöl
Gör så här:
På kvällen:
Lägg jästen i en bunke och häll på vatten, lös upp jästen med fingrarna eller en visp. Tillsätt salt, havregryn och vetemjöl, lite vetemjöl i taget tills du får en deg. Lägg över degen i en limpform/avlång sockerkaksform, sätt ett bakplåtspapper i formen. Min form är på 1,2 liter men gör inget om den är lite större heller. Mjöla lite på ovansidan på brödet och täck formen med platsfolie, strama upp det så det inte hänger ner på brödet. Låt brödet jäsa i rumstemperatur över natten. Jag brukar jäsa brödet ca 9 timmar.
På morgonen:
Ta bort plastfoliet försiktigt strö över lite havregryn på brödet.
Sätt ugnen på 225 grader, när ugnen är varm sätter du in brödet mitt i ugnen och gräddar ca 20 minuter. Brödet ska få fin färg och låta lite ihåligt.
Ta ut brödet ur ugnen och låt det svalna innan du skär i det, jag brukar ta ur det ur formen.
Kan inte bli enklare att få nybakat bröd till frukost.
Hoppas du haft en fin dag:)
Följ mig gärna på Instagram Victorias_provkok
Kram