Nattjästa äppelkakor på plåt
Nattjäst som jag brinner så för och verkligen älskar att baka. Det är inte bara galet gott det är enkelt också, så har du inte testat än tycker jag verkligen du ska göra det på direkten. Dessa bröd är bakade med väldigt lite jäst och jäses direkt på plåten i rumstemperatur vilket är väldigt smidigt då du bara sätter in de i ugnen på morgonen efter.
Mina Nattjästa äppelkakor på plåt är en kombo med äpple och grovt rågmjöl vilket är väldigt gott tillsammans.
Nattjästa äppelkakor på plåt ca 12 st
1 g färsk jäst (En bit stor som en kikärta)
1 dl naturell filmjölk
3 dl kallt vatten
2 msk strösocker
1 1/2 tsk salt
1 äpple 120g rivet
1 dl grovt rågmjöl
630g (10 1/2 dl) Vetemjöl special
Topping:
Grovt rågmjöl
Gör så här:
Lägg jästen i en bunke och tillsätt filmjölk och kallt vatten. Lös upp jästen med fingrarna och blanda med vätskan. Tillsätt socker, salt, rivet äpple, rågmjöl och sen lite mjöl i taget. Jag knådade degen i maskin men det går bra för hand också. När du fått en fin deg du kan jobba med utan att den klibbar för mycket så tryck ut den på ett mjölat bakbord med händerna och stansa ut runda kakor med en form. Min form var ca 8 cm i diameter och jag gjorde mina kakor ca 1 1/2 cm höga. Degen som blir över när du stansat ut kakorna plattar du ut igen och gör fler kakor. Lägg kakorna på en plåt med mellanrum mellan varje, strö över lite mjöl på kakorna och täck hela plåten med plastfolie. Försök att spänna plastfoliet så det inte ligger på kakorna. Låt jäsa ca 10 timmar över natten i rumstemperatur. Har du en plåt med lite högre kanter så kan du med fördel använda den men gör du sånna platta kakor som mig så funkar en vanlig plåt bra också.
På morgonen:
Sätt ugnen på 250 grader, låt den bli varm. Ta bort plastfoliet, strö över lite grovt rågmjöl på kakorna, pensla med lite vatten väldigt försiktigt om de är för torra så det inte fäster. Sätt in plåten mitt i ugnen ca 10-11 minuter. Alla ugnar är olika så håll koll på brödet mot slutet. Det ska få fin färg:) Låt svalna och njut av nybakat.
Ha nu en härlig dag och njut nu av lite nybakat:)
Kram
Och följ mig gärna på Instagram Victorias_provkok