Äpple cobbler
Fredag, bästa dagen på hela veckan, eller? Tänkte jag skulle lagt ut receptet redan i morse men det kom annat mellan men nu så:) Äpple cobbler är en mjuk amerikansk äppelpaj eller kaka som det antingen är bär eller frukt i. I detta fall har jag valt kaneläpplen, så gott och enkelt:) Till denna serveras det massor av vaniljsås. Just denna är inte supersöt men blir perfekt söt tillsammans med vaniljsåsen.
Testa till fikat i helgen:)
Äpple cobbler
Kaneläpplen:
5 äpplen (450g äppelbitar)
1/2 dl strösocker
1 msk kanel
Smeten:
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk salt
100g mjukt smör
1 stort ägg eller 2 små
1 dl mjölk
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela äpplena i bitar, jag hade skalet kvar. Blanda med socker och kanel och låt vila i en bunke ca 10-15 minuter.
Blanda ihop alla torra ingredienser till smeten i en bunke. Tillsätt mjukt smör och blanda till en smulig deg, jag använde maskin när jag blandade. Tillsätt till sist ägg och mjölk, blanda ihop tills du får en tjock smet.
Lägg ut det mesta av äppelbitarna i botten av en ugnsform, jag använde en rund form som var ca 25 cm.
Klicka över smeten, jag brukar breda ut min smet men kan vara lite slarvigt gjort också. Toppa med resterande äppelbitar.
Sätt in mitt i ugnen ca 30-35 minuter, kan behövas lite längre tid men håll koll, tiden beror på ugn och hur stor form du avvänder. Själva kakan ska bli genomgräddad och inte smetig inuti.
Låt svalna och servera med vaniljsås, massor av sås ska det vara:)
Översta bilden är när äppelbitarna ligger i botten på formen, på den understa har jag täckt äppelbitarna i botten med smet och toppat med lite äppelbitar också.
In i ugnen och taaaa daaa:)
Jag pudrade med lite florsocker innan servering:)
Trevlig kväll:)
I morgon Lördag bär det av till Stockholm och Moveat på Söder, ska bli roligt och gott! Har du Instagram kan du följa mig där i story/händelser. Annars kommer ett litet inlägg här senare:) Kram