Blåbärs cheesecake
Igår på valborg var vi bortbjudna till några vänner på landet och jag passade på att baka en supergod cheesecake som jag tog med. Väldigt uppskattad, enkel att göra och så himla god. Du bara måste testa:)
Blåbärs cheesecake
Botten:
200g digestivekex (jag använde fullkorn)
75g smör
Fyllning:
450 g naturell creme cheese
1 burk (400g) sötad kondenserad mjölk
3 ägg
1 msk vaniljsocker
Topping:
1 1/2 dl creme fraiche 34%
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Toppa med blåbär
Gör så här:
Smält smöret och mixa kexen i en matberedare, tillsätt det smälta smöret och blanda ihop. Klä en rund springform på 20 cm med bakplåtspapper i botten och klipp ut remsor som du sätter fast på sidorna med lite smör. Jag använde en liten form för att få en hög och fin cheesecake, använder du större form får du en tunnare cheesecake men det går såklart också bra:) Har du en större form kan du öka upp till 2 dl creme fraice till toppingen. Tryck ut kaksmulorna i formen, tryck upp på kanterna också.
Lägg creme cheese i en bunke och vispa försiktigt tills den blivit klumpfri (lättast att vispa när den är rumsvarm). Tillsätt kondenserad mjölk och vispa ihop lätt. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa ihop. Häll ut smeten i kexbotten och baka i ugnen ca 40-55 minuter på 160 grader (över och undervärme). Den ska bli fast men inte lika fast i mitten som kanterna. Ta ut och låt den svalna, jag hade den framme i rumstemperatur en stund sedan in i kylen över natten.
När cheesecaken kallnat så bred på ett lager av toppingen, vispa ihop lätt och bred över cheesecaken. Toppa med blåbär. Låt formen vara kvar runt kakan. Ställ in i kylen en stund till.
Kram