Innehåller reklam för min bok Matbröd
Hamburgerbröd
Hemmagjorda hamburgerbröd och en tur med pappa ut på sjön. Ja, det är saker som gör mig lite extra lycklig:) Att få tid till att verkligen njuta och göra sådant som jag gillar.
Jag har sedan jag var liten alltid hängt med pappa ute på sjön, oftast på sommaren när vi tog båten vid stugan för att fiska. Långa, härliga och rogivande stunder vill jag minnas, kanske inte pappa tyckte detsamma med ett livligt barn men jag hoppas det:) Jag var med ofta i alla fall och i förra veckan tog vi en tur ut på isen, han och jag och sen kom grannen på stugan förbi en sväng också:)
Jag tog med hamburgare med hemmagjorda hamburgerbröd som vi grillade ute på sjön och det blev så gott så.
Jag gillar hemmagjorda hamburgerbröd lite extra och sen är det ju så enkelt att göra också. Perfekt att ha i frysen när grillturen kallar:)
Pappa och grannen Arne fick några små fiskar men jag fick ingen, de åkte dock tillbaka i sjön igen. Men nu över till dessa sanslöst goda hamburgerbröd!
Hamburgerbröd ca 11 st
50g smör
25 g färsk jäst alternativt motsvarande torrjäst
3 1/2 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
1 msk strösocker
1 ägg
ca 9 1/2 dl vetemjöl
Topping:
Uppvispat ägg
Sesamfrön
Gör så här:
Smula jästen i en bunke, smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken. Tillsätt smörblandningen och se till att jästen löses upp.
Tillsätt därefter socker, salt, ägg och ca 2-3 dl vetemjöl. Rör om ordentligt. Tillsätt sedan resterande mängd mjöl, lite i taget tills du fått en fin deg. Knåda degen ca 7-10 minuter och tillsätt mer mjöl om det behövs efter hand. Tillsätt inte för mycket mjöl, men degen ska inte vara kletig utan gå fint att ta i med händerna, du kan mjöla händerna om det degen fastnar.
Låt jäsa ca 30-40 minuter.
Dela degen i 11 lika stora bitar mina vägde ca 80g och forma till runda bollar genom att stoppa in degen under bullarna och göra till en slät och stram boll/bulle.
Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper, lägg de en bit från varandra så de inte jäser ihop för mycket. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön om du önskar, detta kan göras efter jäsningen också men var då lite extra försiktig vid penslingen så du inte trycker ner de.
Låt bröden jäsa ca 30-40 miuter i rumstemperatur tills de blivit fluffiga. Sätt ugnen på 225 grader över och undervärme och grädda ca 10-12 minuter beroende på ugn och storleken på bröd.
Låt svalna innan du skär i de.
Vill du spara bröden så frys in de.
Jag delar alltid mina bröd och grillar de med snittytan neråt så de får en lite lätt brun yta.
Vill även passa på att tipsa dig om min helt egna bok som du kanske sett tidigare. Den är med mig överallt och jag hoppas jag får inspirera dig ännu mer till bakning genom den:) Spana in, jag blir verkligen superglad ska du veta:) Klicka HÄR för att kolla in min bok om Matbröd:)
Den innehåller massor av goda bröd, både för dig som bakar mycket redan och för dig som vill lära sig baka mer.
Livet eller hur? Att få njuta av en fantastisk vinterdag på isen:)
Ha en fin kväll:)
Kram till dig