Innehåller reklam för min bok MATBRÖD
Nattjästa råg ciabatta
Alltså dessa är så galet goda!!Jag ÄLSKAR verkligen nattjäst bröd och annat bröd också för den delen, kanske lite därför som min allra första bok handlar om just matbröd, den hittar du HÄR. Massor av supergoda recept i den och såklart lite andra tips och trix som kan vara bra:)
Men nu över till dessa galna bröd, mina Nattjästa råg ciabatta. Åt de till lunch och sen ska den fyllas med lite gott även till kvällen. Prova, passar såväl till frukost, brunch eller till soppan. Funkar även fint att fylla med lite kött eller liknande och servera som en måltid.
Nattjästa råg ciabatta ca 9 st
6 g färsk jäst eller 3/4 tsk torrjäst
6 dl kallt vatten
2 dl durummjöl
1 dl grovt rågmjöl
2 tsk salt
Vetemjöl ca 9 1/2 dl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och ja det ska bara vara 6 g jäst. Då degen jäser ca 9-10 timmar i rumstemperatur behövs inte mer. Har du ingen våg så ta ca 8 ärtstora (gröna ärtor) bitar av jästen. Eller använd torrjäst funkar lika bra. Tillsätt kallt eller fingervarmt vatten och rör om tills jästen löst upp. Tillsätt durummjöl,rågmjöl och salt rör om. Tillsätt till sist vetemjöl, tillsätt lite i taget tills du fått en fin deg, degen ska vara lite klibbig men ändå bli en deg så tillsätt inte för mycket mjöl. Låt degen jäsa i bunken över natten, se till att bunken är rätt stor så det inte jäser över. Täck över med plastfolie eller om det är lock på bunken så sätt på det.
Låt degen jäsa över natten eller om du jäser över dagen ca 9-10 timmar i rumstemperatur.
När degen jäst klart är den bubblir och rätt lös så häll försiktigt upp degen på ett väl mjölat bakbord. Du ska inte knåda degen utan hantera den varsamt. Se till att bakbordet, degen och händerna har mjöl på sig så går det bra.
Vik ihop degen några gånger åt olika håll och dra sedan lätt ut degen till en plattare limpa på ca 35-40 cm. Ta lite durumvete på toppen. Dela degen i 8 bitar, doppa snittytorna i lite durumvete och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Låt vila medan ugnen går upp i värme 250 grader sätter du ugnen på, över och undervärme.
Grädda bröden tills de fått en fin färg och låter ihåligt när du knackar på dem, det tar ca 14-16 minuter. Beroende på ugn och brödstorlek så tar det olika tid.
Låt bröden svalna på plåten eller galler innan du skär i dem och njut av nybakat.
Lycka till, kram kram
Ann Marie Nordahl
Kan de fryses?
victoriasprovkök
Ja men absolut godast nybakade såklart
Kajsa Lindgren
Hej🙂Bakade dessa idag! De blev supergoda och precis så fina som på bilden! Jag tänkte att så kan det väl inte bli! Men joodå🎉. Toppenrecept!!
victoriasprovkök
Tack för att du berättar, ja visst blir de fina ❤️
Petra Edqvist
Hej
Jag kan bara ha 5dl mjöl !? Annars blir degen torr? Vad beror det på?
victoriasprovkök
Mjölsorterna kan variera men ta inte i för mycket mjöl bara. Ta det som känns bra för degen. Den ska vara lite kletig.
Sun
Tror du jag kan använda rågsikt ist för grovt rågmjöl+ durummjöl? Har bara rågsikt o vetemjöl hemma ☺️
victoriasprovkök
Absolut, blir inte exakt lika men funkar det också. Tänk bara på att rågsikten i sig innehåller vetemjöl också så kanske ta lite mer av den.