Kycklingspett med parmesan och vitlök
Du vet ju säkert sedan tidigare att jag verkligen gillar kyckling. Denna sommar har jag fått dille på kycklingspett och jag vet inte hur många som legat på grillen och i ugnen också för den delen. Så himla gott och enkelt att göra spett med kycklinglårfilé och sen servera tillsammans med en god sallad.
Dessa spett med parmesan och vitlök blev så himla goda och smakrika. Jag åt de till middag både igår och idag. Idag blev det kalla spett men det funkade lika fint det!
Testa om du vill göra nåt riktigt gott!
Kycklingspett med parmesan och vitlök 4 spett
700g kycklinglårfilé
2 msk naturell rapsolja
Kryddblandning:
2 tsk paprikakrydda
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1/2 tsk salt
Några drag med pepparkvarnen
Parmesan och vitlökstopping:
50g smör
3 klyftor vitlök
1/2 tsk chiliflakes
1/2-1 tsk sambal oelek
3/4 dl finriven parmesanost
3/4 dl finhackad färsk persilja
2 msk naturell rapsolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader grill/varmluft eller tänd grillen ute.
Dela kycklinglårfiléerna i 2 delar och blanda ihop med lite rapsolja.
Blanda ihop kryddblandningen och blanda ihop kycklingen med kryddorna.
Trä upp kycklingen på 4 spett och lägg i en ugnsform så att de svävar ovanför. Jag brukar använda en långpanna med måtten 20×30 cm och lägga spetten på kanterna så kycklingen hänger i luften. Grillar du spetten så grilla på indirekt värme. Grilla eller tillaga i ugnen tills de når en temperatur på 72 grader. Håll koll så de inte bränns men de ska ändå få lite färg.
Gör parmesan och vitlökstoppingen, lägg smöret och riven vitlök i en liten kastrull, smält smöret. Ta av från värmen och blanda ner chiliflakes och sambaloelek, rör om.
Tillsätt sedan parmesan, persilja och lite olja. Rör om. När kycklingspetten är klara så pensla/lägg på toppingen på spetten och servera.
Hoppas du har en fin kväll och får en bra fredag. I morgon är jag ”ledig” och tänkte passa på att ta båten ut på sjön. Ska bli 21 grader och sol här i Örebro och jag njuter gärna sista sommardagarn på sjön.
Kram så länge så ses vi 🙂