Kycklingspett med vitlöksfrästa haricots verts och tzatziki
Kikar in här med dagen supergoda lunch. Inte alltid man tänker på att det enkla ofta är det godaste… Detta blev som sagt helt grymt gott, mycket grönsaker tillsammans med kyckling och dessa spett är fantastiska.
Mycket går emot mig just nu, har liksom inte det flytet jag önskar jag hade. Jobbade en vecka efter jullovet och vips åkte jag på en hejdundrans halsfluss, usch och fy, ni som har haft det vet vad jag talar om. Halsen dubbelt så stor som vanligt, matlust lika med noll då det knappt går att svälja vatten och sen feber på det. Underbart men jag har repat mig rätt bra efter några dagar med antibiotika.
Men vill du göra en riktigt god lunch eller middag så kan jag varmt rekommendera detta, spana in receptet på direkten. Kycklinglårfilé tycker jag blir allra godast då det är både mer smakrikt och saftigare än bröstfilé.
Kycklingspett med vitlöksfrästa haricots verts och tzatziki 4 personer
Kycklingspett:
1000g kycklinglårfilé
Marinad och Glaze
1 dl naturell rapsolja
1 dl sweet chilisås
1 tsk finhackad chili men smaka av det är lite beroende på styrka och kan uteslutas
1 msk kinesisk soja
2 klyftor vitlök
1/2 tsk salt
Gör så här:
Blanda ihop allt till marinaden/glazen, du ska spara lite av detta och använda till glaze på slutet, blanda inte det du ska ha till glazen med kycklingen bara utan häll över i en separat skål. Dela lårfiléerna en gång och lägg ner i marinaden. Låt marinera ca 30-40 minuter i rumstemperatur.
Sätt sedan kycklingen på spett, jag gjorde 4 spett.
Sätt ugnen på 250 grader grill och lägg spetten på en plåt med bakplåtspapper, sätt in i ugnen rätt långt upp och ”grilla” ca 7 minuter på ena sidan och 5 på andra sidan. Alla ugnar är olika så håll koll på dina spett. Innertemperaturen ska vara 72 grader, håll koll på det så de blir saftiga. Mät på tjockaste delen. Jag gillar när de får lite yta och färg. När de är klara så pensla på glazen som du sparade undan.
Vitlöksfrästa haricots verts
800g haricots verts (ta så mycket du tror att ni gör av med men till 4 personer skulle jag tippa på detta.
Smör
1 klyfta vitlök
Salt
Gör så här:
Jag använde mig av frysta haricots verts så jag tinade upp de först i ljummet vatten.
Häll av vattnet och bryn de i en stekpanna/wokpanna med rikligt med smör. Bryn de en stund och tillsätt sedan riven vitlök. Bryn en stund till och smaka av med salt.
Tzatziki:
1/2 stor riven gurka
ca 2 dl Grekisk yoghurt på burk 10%
1 klyfta vitlök
Salt
Gör så här:
Jag brukar aldrig göra efter exakta mått men nåt sånt här:) Du ser konsistensen på min tzatziki nedan.
Riv gurkan med skal på det grova på rivjärnet. Kläm ur gurkvattnet så att gurkan inte blir så blöt. Lägg den i en skål. Tillsätt yoghurt, vitlök och salt och du har godaste tzatzikin. Älskar!!
Sen är det bara att servera, jag lade till lite extra bladspenat och hyvlad parmesan men det är inte nödvändigt bara gott:)
Hoppas att du fick lite ny god inspiration till veckans mat:)
Kram till dig