
Köttfärsbiffar med kantarellsås
Bland det mysigaste som finns på hösten är väl ändå att plocka kantareller, äpplen, lingon och andra saker som växer ute då. Att man liksom får ta reda på allt gott ute i naturen. Att sedan få njuta av en riktig höstmiddag som tex denna goding Köttfärsbiffar med kantarellsås är väl inte fy skam det heller.
Detta blev så himlans gott och kommer såklart ätas igen. Har dock inte fått tag på några mängder med kantareller i år även om det finns några små påsar kvar i frysen.

Köttfärsbiffar med kantarellsås 4 portioner
500g blandfärs
1 liten gul lök
1 ägg
2 msk ströbröd
1 dl mjölk
1 msk oxfond alternativt kalv
Salt
Vitpeppar
Kantarellsås:
150-200g kantareller
1/2 liten gul lök
1/2 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 msk oxfond alternativt kalv
ca 1/2 msk mjöl att reda av såsen med, blanda med lite vatten
salt
vitpeppar
Gör så här:
Biffarna: Finhacka löken och blanda ner den i en bunke tillsammans med allt utom köttfärsen, låt svälla lite och rör om, tillsätt köttfärsen och blanda om. Forma färsen till biffar som du steker i en stekpanna med smör tills de fått lite färg. Jag brukar sedan lägga in de i ugnen på 200 grader över och undervärme så får de gå klart där men de kan såklart stekas klart också.
Såsen:
Fräs kantarellerna i en stekpanna med smör tills de blivit rejält brynta, tillsätt finhackad lök och bryn med en stund, smaka av med lite salt.
Lägg över kantareller och lök i en kastrull och tillsätt lite vatten ca 1/2 dl i stekpannan så att du får med smakerna där, häll över till kantarellerna.
Tillsätt grädde, creme fraiche och fond, låt puttra ca 10 minuter på lite svagare värme, rör om då och då. Red av med lite vetemjöl till önskad tjocklek och smaka av med salt och vitpeppar.
Servera biffarna med kantarellsås, kokt potatis och toppa med lite persilja, sååå galet gott!

Hoppas du ska gilla:)
Massa KRAMAR och ha nu en fortsatt fin söndag. Vi har varit i Askersund idag och hjälpt till att tömma glassboden. Alltså tycker vi gjorde en bra insats. Gabriel lyckades äta 12 kulor glass, jag 10 och Freddan 9. Det ska läggas till att de var riktigt stora:) Bjuder på några glassiga bilder från dagen och att jag lyckades äta 10 kulor, är fortfarande impad av mig själv:) Men det var bara för att det var en ”tävling”. Frossar inte så i vanliga fall.






