Godmorgon härliga lördag, här i Stockholm ser det ut att bli en bra dag, molnen börjar röra sig bort och den blåa himmelen tittar fram. Nu är det snart dax för hotellfrukost, så gott ska det bli, skönt att bara gå ner och äta är det ju också:)
Idag vankas det julkonsert i blå hallen och lite senare julbord på Grand hotell. Jag ska försöka ta lite bilder sen så ni får se det härliga julbordet!!
Det är säkert många av er som ska baka saffransbullar idag eller i morgon så jag passar på att lägga ut ytterligare ett recept på saffransbullar, denna gång med vit choklad. Riktigt gott!!
100g smör (äkta smör är viktigt)
5 dl (röd) mjölk
50g färsk jäst
2 paket saffran
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
4 dl manitoba cream
Vetemjöl
Russin
Fyllning:
200g rumsvarmt smör
300g vit choklad (finhackad)
Garnering:
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Degen:
Smält smör, blanda i mjölk och saffran, blandningen ska vara ca 37grader.
Smula jästen i en bunke o häll över mjölkblandningen lite i taget, rör om tills jästen löst sig helt.
Blanda i socker, salt och russin. Blanda ner manitoba cream och vetemjöl tills degen släpper på kanterna. Du kan använda bara vetemjöl om du inte har manitoba Cream, men jag tycker bullarna blir fluffigare med lite manitoba i:) Arbeta degen smidig några minuter. Låt degen jäsa 30 minuter under bakduk.
Dela degen i 2 delar.
Kavla ut en del i taget, ganska tunt brukar jag kavla den.
Bre sedan på det rumsvarma smöret och strö över chokladen. Det är lite olika hur mycket smör och choklad man vill ha i men prova er fram. Ni kanske inte alls behöver så mycket eller så får ni ta mer:)
Rulla ihop degen till en lång korv och dela i lagom stora bitar.
Lägg i bullarna i bullformar och låt jäsa på en plåt ca 30 minuter med en bakduk över.
Jag stoppar även ner mina bullar (med bullform) i en muffinsplåt för att få dem höga och fina:)
Pensla sedan bullarna försiktigt med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Sätt in i ugnen på 225 till 250 grader beroende på ugn, tid ca 7-10 minuter. De ska få fin färg och vara klara i mitten.
Så gott så gott… Finns det nåt godare än nybakat bröd?
Nu borde snart vår vän Anna dyka upp här så vi kan äta lite frukost. Ha en bra dag, kram