Välkommen härliga lördag och underbara sol!! Idag blev det en sån där mysig långfrukost med massa gott.
Igår kväll bakade jag saffransbullar och dessa saffransbullar är något utöver det vanliga, de är såå goda. Jag gjorde dem förra året också och blev lika nöjd då, så ska ni baka, gör dessa!!!
Du behöver:
100g smör (äkta smör är viktigt)
5 dl (röd) mjölk
50g färsk jäst
2 paket saffran
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
4 dl manitoba cream
Vetemjöl
Russin
Fyllning:
200g rumsvarmt smör
150g mandelmassa
1dl socker
1msk vaniljsocker
Gör så här:
Degen:
Smält smör, blanda i mjölk och saffran, blandningen ska vara ca 37grader.
Smula jästen i en bunke o häll över mjölkblandningen lite i taget, rör om tills jästen löst sig helt.
Blanda i socker, salt och russin. Blanda ner manitoba cream och vetemjöl tills degen släpper på kanterna. Du kan använda bara vetemjöl om du inte har manitoba Cream, men jag tycker bullarna blir fluffigare med lite manitoba i:) Arbeta degen smidig några minuter. Låt degen jäsa 30 minuter under bakduk.
Fyllningen:
Blanda alla ingredienser med en elvisp.
Dela degen i 2 delar.
Kavla ut en del i taget, ganska tunt brukar jag kavla den.
Bre sedan på fyllningen, jag gillar mycket fyllning:)
Rulla ihop till en lång korv och dela i lagom stora bitar, jag brukar göra ganska stora bullar för det gillar jag, men det är ju en smaksak!!
Lägg i bullarna i bullformar och låt jäsa på en plåt ca 30 minuter med en bakduk över.
Jag stoppar även ner mina bullar (med bullform) i en muffinsplåt för att få dem höga och fina:)
Pensla sedan bullarna försiktigt med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Sätt in i ugnen på 225 till 250 grader beroende på ugn, tid ca 7-10 minuter. De ska få fin färg och vara klara i mitten.
Riktigt gott och om du ska frysa bullarna gör det när det fortfarande är lite ljumna.
Hoppas eran dag blir bra, kram!
Anna i Malmö
Perfekt, tänkte att jag skulle baka liknande bullar nu inför advent och jul. Såklart att jag hittar recept hos dig. Det får bli bak i veckan. Hoppas på roligt julgodis framöver, behöver ny inspiration.
victoriasprovkök
Ja lite julgodis ska jag nog kunna skaka fram:)
Ha en fin kväll, kram
verabullen
Testa även att addera riven, vit choklad i fyllningen. Supergott!
victoriasprovkök
Tack verabullen för tipset.. Jag gjorde saffransbullar med smör och vit choklad och de blev väldigt goda också… Ska testa att tillsätta vit choklad i dessa bullar nästa gång.
Kram