Tjohoo, söndagen gick väldigt fort trots att jag var uppe tidigt, idag har dammråttorna fått sig en liten tur till dammsugaren och sen blev det lite shopping och en promenad med en vän.
Nu bara måste jag ju ge er receptet på den godaste marängtårtan jag har ätit och gjort för det var nämligen den första marängtårtan jag har knåpat ihop.
Efter 3 försök blev den såhär fin, eftersom jag inte jobbat så mycket med marängsmet så misslyckades jag de två första gångerna och jag ska även ge er några viktiga tips så att inte er marängsmet blir för lös.
* När ni ska vispa till en marängsmet MÅSTE ni ha en helt ren, torr och fettfri bunke, satsa gärna på en rostfri bunke eller glasskål då fettet kan sitta kvar i reporna om du använder en platsbunke.
* Ha rena händer om ni ska ta i äggvitorna.
* Vispa gärna med elvisp, börja vispa äggvitorna på medelhastighet och öka hastigheten när skummet lyft ordentligt. Vispa sedan till en fast maräng. Om du vispar för länge finns risk att den sjunker ihop och blir smetig.
* Sockret ska tillsättas LITE I TAGET, annars sjunker gärna smeten ihop och marängen blir kompakt. Om man tillsätter sockret för snabbt så blir smeten glansig och rinnig (och förstörd) så ta lite lite lite i taget och vispa hela tiden… Det var det här felet jag gjorde de 2 första gångerna så det behöver ju ni inte slösa 12 ägg på också:)
Så med de här tipsen så är det absolut inte svårt.
Nomnom fantastiskt god… |
Såhär tjusig var den innan den åkte in i ugnen:) |
Du behöver:
6 äggvitor
4 dl strösocker
1/2 tsk ättika
1 tsk vaniljsocker
Garnering :
Vispgrädde (vispad)
Jordgubbar (delade)
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa ihop 6 äggvitor till ett hårt fast skum (följ anvisningarna ovan;).
Vispa sedan ner 4 dl strösocker (lite lite i taget;)
Vispa till sist ner ättika och vaniljsocker.
Smeten ska vara riktigt fluffig, fast och sitta kvar i bunken när du vänder den.
Klicka ut smeten på en plåt som är klädd med bakplåtspapper.
Forma smeten till en cirkel och grädda i ugnen 1 timma.
Stäng sedan av värmen och låt tårtan stå kvar i ugnen tills ugnen kallnat. Ta fram tårtan och låt den svalna helt innan du dekorerar med grädde och jordgubbar.
En riktigt fin och god tårta som dessutom är enkel.
Vi hade halva tårtan kvar i kylen över natten och den var fortfarande lika god fast att marängen närmast grädden hade mjuknat. Så garnera gärna tårtan precis innan den ska serveras om du vill ha knaprig maräng runt om.
Marängbotten blir jättegod eftersom det blir knaprig maräng runt om och skummig maräng i mitten. Mmm perfekt till midsommar!
Kram och Godnatt på dig!
Ses i morgon<3
Remsan
Marängtårtor är de godaste tårtorna! Särskilt nu på sommaren när det finns gott om färska bär. Så fin din blev!
victoriasprovkök
Tack, javisst är det gott:)
Kram
Svetlana Driagina
Wow, vilken tårta! Skulle nog aldrig lyckas med sådan fin!
Ha en fin dag!
Kram kram
//Lana
victoriasprovkök
Klart du skulle:)
Kram
Hovkonditorn
Den ser verkligen supergod ut! Kram
victoriasprovkök
Tack, det var den;)
Kram