Ja, kalla det vad du vill men gott är det i alla fall;)
Idag söndag 3e advent firade vi lite minijul här hemma hos oss, mysigt var det med julgröt, skinkmacka och lite fika med de här lussebullarna och en mjuk pepparkaka.
Tack alla inblandade för att ni kom<3
De här lussebullarna är riktigt goda det är några små hemligheter med dem några har jag knyckt från tidningen buffé och andra har jag kört med länge. Använd rumsvarm mjölk och smör istället för att värma den,jäsningen tar lite längre tid men det är ingen risk att jästen dör för att det är för varmt…
En viktig sak är i alla fall att inte ta för mycket mjöl, var noga med det, sen ska degen knådas 15 minuter med maskin eller ca 20 minuter för hand. Jag brukar även tillsätta lite bakpulver i mjölet för att få bullarna extra fluffiga (har fått för mig att det funkar;). För att få extra mycket smak på saffranet lägger jag det i ett glas tillsammans med någon matsked vatten i ca 30 minuter.
Sist men inte minst lägg russinen i vatten ca 30 minuter innan de ska användas, det gör att de inte suger upp vätskan från bullarna.
För att göra mina smarriga saffransbullar behöver du:
2 paket saffran (á 1/2 g)
Ca 2 msk vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör (i tärningar)
5 dl rumsvarm mjölk 3%
2 dl socker
1/2 tsk salt
Ca 13 1/2 dl vetemjöl (800g)
Ev 1 tsk bakpulver
1 dl russin (blötlagda)
Riven mandelmassa
1 ägg till pensling
Topping efter att bullarna är färdiggräddade och har svalnat:
Smält smör
Strösocker
Gör så här:
Lägg saffranet i ett glas med 2 msk vatten och låt stå 30 minuter.
Smula jästen i en bunke och blanda med mjölken. Rör tills all jäst smält. Tillsätt smör, saffran, socker, salt, mjöl och bakpulver. Arbete degen 15 minuter med maskin tills den släpper från kanterna.
Låt degen jäsa under bakduk ca 60 minuter.
Dela degen i lika stora delar (mina delar vägde 80 g styck).
Fyll bullarna med lite riven mandelmassa och några russin, tryck ihop och forma till en rund bulle.
Lägg bullarna på ett bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och sätt in i ugnen ca 7-9 minuter på 225 grader.
När bullarna kallnat och de ska serveras penslar du dem med smält smör och doppar i strösocker. Ska du frysa bullarna så dekorerar du dem innan de ska ätas;)
Supergott!
Ses ha en fin 3e advent!
Svetlana Driagina
Vilka fina! Du är så otroligt duktig på att baka!
Ha en fin vecka!
Kram
//Lana
Ann-Sofi Matsafari
Kärt barn har många namn:) Men bara en deg hihi