Onsdag och snart var denna jobbvecka avklarad. Helt slut har jag varit i 2 dagar, helt matt i kroppen och när jag kommit hem från jobbet har jag inte orkat med nåt, detta har resulterat i att jag haft träningsvila och inte ätit så bra mat… Måste ta igen detta blir ju bara seg om jag inte tränar. Nån som känner detsamma?
Egentligen skulle vi iväg på en liten tripp i helgen med den blev flyttad lite längre fram och istället får vi finbesök från storstan, ska bli så kul!
Nu tänkte jag bjussa på en hälsosam frukost eller mellanmål, fast att jag slarvat med maten har jag ändå ätit chiafrön, nåt jag äter varje dag.
Chiafrön är nåt jag äter varje dag, det innehåller massa nyttigheter och jag är inte alls lika mycket sjuk och förkyld sen jag började med chia. Ska tilläggas att jag jobbar med barn och jag tidigare var sjuk ständigt, gick inte en vecka utan att jag var förkyld. Vet inte om det beror på det men tror på de små mirakelfröna:)
Du behöver:
1 dl mjölk
1/2 dl jordgubbar
1 1/2 msk chiafrön
Gör så här:
Mixa jordgubbar och mjölk slätt. Tillsätt chiafrön och rör om. Häll upp i en skål och låt stå några timmar gärna över natten.
Servera med färskajordgubbar.
Jag äter ofta chiafrön till frukosten,1 msk brukar jag strö över gröten och sen hälla på mjölk och toppa med banan. Smidigt och enkelt och riktigt gott! Chiafrön kan du äta direkt som de är, bland ut dem i vatten, strö över fruktsalladen, göra puddingar, ha i när du bakar bröd och mycket mer.
Visste du att..
Chiafrön innehåller lika mycket protein som nötkött, ungefär 20 procent. Proteinet är också komplett, alla essentiella aminosyror finns med.
100 gram chiafrön innehåller 19 gram alfa-linolensyra, omega 3-familjens moderfettsyra, vilket är
åtta gånger så mycket som i lax.
Fröna är rika på antioxidanter som hjälper kroppen att bekämpa fria radikaler och ska, enligt forskningen, kunna motverka cancer.
Två matskedar frön ger dig inte bara mer än dubbelt så mycket järn som finns i 100 gram spenat, du får också i dig ordentligt med magnesium, fosfor och mangan.
Chia kan ge dig ett starkt skelett, tack vare sitt höga kalciuminnehåll. En matsked chiafrön innehåller mer kalcium än en deciliter mjölk.
Fröna innehåller fiber som bildar en gel i tarmarna, vilket gör att näringen
i maten tas upp långsammare. (Visste du att är hämtat från Aftonbladet)
Chiafrön är ett riktigt superlivsmedel. Per 100 gram innehåller de 31 gram fett, varav hela 20 gram är linolensyra som är den vegetabiliska formen av Omega-3. Två teskedar chiafrön innehåller mer Omega-3 än en normalstor laxfilé. Omega-3 är viktigt för den hormonella balansen i kroppen och kan verka antiinflammatoriskt.
Det innehåller också 21 gram protein per 100 gram, med hela 18 av de 20 olika aminosyrorna, en riktig bra källa till vegetabilisk protein. Protein är det som bygger upp vår muskulatur och motverkar att den bryts ner.
Chia innehåller också 38 gram kolhydrater per 100 gram, varav hela 34 gram är fibrer av den vattenlösliga sorten som gynnar tarmfunktionen och hjälper till att hålla blodsockret jämnt. Chiafrön är dessutom rika på mineraler som magnesium, kalium och zink. (Hämtat frånkurera.se)
Så det var lite om chia, bara att sätta igång och knapra:)
Kram<3