Godmorgon fina du och godmorgon underbara tisdag. Lite sovmorgon idag och då passar jag på att mysa ner mig i soffan för det behövs ibland:)
Att laga mat från grunden vet ni ju redan att jag gillar. Att undvika så mycket onödiga E- nummer och liknande i maten känns bra och maten blir så mycket godare. Det är absolut inte svårt och det tar inte speciellt mycket längre tid.
I helgen åt vi färska räkor och istället för att slänga skalen så brukar jag slänga ner dem i en gryta, hälla på vatten så de nästan täcker, svissa ner nån matsked tomatpurè och koka det ca 30 minuter. Vätskan ska reduceras och av ca 1 liter kanske du får ut 2 dl vätska. Jag gör det enkelt för mig, vissa rostar skalen men jag tycker det blir minst lika gott att slänga ner dem direkt i grytan. Mindre jobb också.
Fonden som blir använder jag till soppa eller sås och i helgen blev det soppa.
Du behöver (till ca 3-4 personer):
2-3 dl räkfond
Ca 3 dl vispgrädde
Ca 4 dl mjölk
Vetemjöl till redning
1 msk hackad dill
10 cm hackad purjolök
Lite tomatpurè
500g lax (tärnad och skinnfri)
500g räkor med skal (skalade)
Salt
Vitpeppar
Gör så här:
Blanda fond, grädde och mjölk, svårt att säga exakt mängd vätska men smaka av hur mycket smak du vill ha på soppan. Koka upp och red av med lite mjöl tills du går en lagom tjock soppa.
Tillsätt purjolök, tomatpurè och dill.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg i laxen och låt den bli genomkokt, räcker att koka på väldigt svag eller nästan ingen värme i ca 5 minuter.
Lägg i räkorna på slutet så de blir lite varma, koka inte.
Servera ev med lite aioli.
Otroligt gott, enkelt, nyttigt och gjort från grunden.
Låt gärna svalna lite innan servering.