Sommar, sommar, sommar… Äntligen känns det som juni. Det är ju inte tokvarmt men så pass varmt att linne funkar i solen. Just det linne, vilket betyder att den vinterbleka huden för första gången i år får se solljus. Då är det skönt att höra detta från 2 stycken fyraåringar ”åh vad brun du är” ööö eller inte;)
I morse bakade jag ut mina övernattenjästa äppelbaguetter, älskar sånt bröd. Både gott och väldigt enkelt. Så här får ni ytterligare ett gott brödrecept.
Till ca 10 småbaguetter behövs:
6 ärtstora bitar färsk jäst
6 dl fingervarmt vatten
1 msk salt
1 rivet rött äpple
1 dl kruskakli
2 dl chapatimjöl eller annat fullkornsmjöl
Resterande mängd vetemjöl
Gör så här:
Rör ihop jäst och vatten.
Blanda ner salt, rivet äpple, kruskakli och chapatimjöl. Rör om. Tillsätt sedan vetemjöl tills du får en smidig deg som släpper från bunkens kanter.
Täck bunken med plastfolie eller en bakduk och låt stå i rumstemperatur över natten.
På morgonen mjölar du bakbordet väl. Sätt ugnen på 250 grader. Häller ut degen som är rätt kladdig efter att den stått och jäst över natten. Degen ska inte knådas utan vikas ihop lätt. Dela degen i ca 10 delar och tvinna till små baguetter. Doppa kanterna i mjöl om det behövs. Vill du göra stora baguetter så dela degen i 2 delar.
Lägg baguetterna på en plåt med bakplåtspapper och vänta tills ugnen är varm.
När ugnen är varm så släng in ca 1 dl vatten på en varm plåt inne i ugnen, var försiktig för det ångar väldigt så var snabb ifrån ugnen.
Sätt in baguetterna i ugnen ca 12-15 minuter. Baguetterna ska få en fin färg.
Låt svalna och servera. Kanske kan passa till helgens frukost?
Ha en finfin kväll, kram <3