Dadlar, dadlar… Jag älskar dadlar, det går att göra så mycket med dem och det blir så gott. Här har jag blandat ner dem i ett nyttigt och gott bröd, mumsigt värre.
Till 2 limpor behövs:
50g jäst
4 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 msk daddelsirap
2 dl kruskakli
1 dl linfrö
4 msk nyponskalsmjöl
2 dl lingon
150g urkärnade, finhackade dadlar
2 dl fullkornsdinkel
Ca 8 dl dinkelmjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt sedan resterande ingredienser, sist mjölet. Arbeta degen i maskin, degen ska bli formbar och man ska kunna ta i den med mjölade händer men fortfarande vara lite kladdig.
Låt degen jäsa övertäckt av en bakduk ca 30 minuter.
Dela degen i 2 delar och lägg ner i limpformar med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 minuter och sätt in i ugnen ca 25-30 minuter på 225 garder.
Låt svalna innan du skär i brödet.
Hälsosamt och riktigt gott bröd, kram <3