Brukar ni fira olika matdagar så som tex kanelbullens dag och kladdkakans dag? Jag brukar fira de jag tycker är goda och där ingår ju såklart kladdkakan. Igår gjorde jag en kladdkaka delux med god och krämig Dulce de leche som var toppad med vispad grädde och karamelliserade popcorn. Såå gott, vill ni testa kommer receptet här.
Kladdkaka:
4 ägg
4 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
25 g kakao ca 5 msk
125 g vetemjöl ca 2 dl
175g smält smör (låt det svalna)
Ca 10-15 msk Dulce de leche (baking) jag använde en från Pampas deli
Gör så här:
Blanda ihop ägg och socker i en bunke, vispa inte utan rör försiktigt ihop. Blanda alla torra ingredienser och rör ner det. Tillsätt till sist det något svala smöret. Rör så lite som mjöligt i smeten men ändå så det blir en jämn smet.
Smöra och bröa en rund springform på ca 23 cm. Jag spänner alltid fast ett bakplåtspapper i botten på formen så den blir lätt att ta ur.
Häll i smeten och klutta i Dulce de leche.
Sätt in i ugnen ca 25 minuter eventuellt något längre. Kladdkakan ska vara lös i mitten då den stelnar till efter. Jag tog ut min när den var rätt lös och den blev helt perfekt. Låt svalna helt i kylen och dekorera sedan med vispad grädde och karamelliserade popcorn, ringla över lite Dulce de leche men då tog jag den classiska varianten.
Karamelliserade popcorn:
1 liter poppade popcorn med salt
1 dl socker
50 g smör
Gör så här:
Poppa popcornen i en gryta med smör eller olja. Salta.
Låt sockret smälta på medelvärme i en stekpanna. När det smält rör du i smöret. Rör tills du får en brun slät massa.
Blanda ner massan tillsammans med popcornen och rör om så att allt blandas ihop och att massan fördelas på alla popcornen. Häll upp på en plåt med bakplåtspapper och sära på popcornen. Låt svalna.
Ät och njut, hoppas ni alla får en fin dag❤️