Det blir mer och mer att göra ju närmare jul man kommer, alla julklapparna är ”kors i taket” redan införskaffade men de står högt och lågt här hemma helt oinslagna… Bävar för inslagningen då jag jobbar sent både i morgon och övermorgon.
Men till er som känner att ni har lite tid över så kanske ni vill göra lite smarrig kola. Det här är kolastänger som man sedan skär i bitar med en kniv. Läckert och urgott.
Till ca 7 stänger behövs:
100g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 krm äkta vaniljpulver
Topping:
100g mörk choklad 70%
Flingsalt
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till kolan i en tjockbottnad rätt så stor kastrull.
Låt koka utan lock på medelvärme tills termometern visar ca 123-125 grader, tid ca 20-30 minuter. Rör om då och då.
Lägg ett bakplåtspapper i en form som är ca 20 gånger 15cm. När kolan kokat klart häller du den i formen och låter den stelna. Jag hade min i rumstemperatur.
Skär sedan kolan i stänger och doppa dem i smält choklad (chokladen smälter du i vattenbad och låter den svalna lite)
Toppa med flingsalt. Låt chokladen stelna och njut och fantastisk kola.
Kram kram ❤️