Julgodis, julgodis… Knäckiga spröda bräck med jordnötter som inte fastnar i tänderna. Så goda så det är lite farligt men man kan ju faktiskt ge bort dem om man inte vill äta allt själv. Lägg bräcken i en cellofanpåse med ett rött sidenband och vips har du en fin gåbortpresent.
Du behöver en termometer för att få bästa resultatet men det är en bra investering om du inte redan har en.
Du behöver:
2 1/2 dl strösocker
1 ,1 dl ljus sirap
0,6 dl vatten
55g smör
1/4 tsk salt
1/4 tsk vaniljextract
2 1/2 dl naturella rostade jordnötter
1/2 tsk bakpulver
Gör så här:
Ta fram en plåt och lägg i ett bakplåtspapper.
Ta fram en mellanstor kastrull och tillsätt socker, sirap och vatten. Koka upp på medelvärme och koka tills sockret lösts upp. Rör om ibland.
Sätt i en termometer och tillsätt smöret.
Fortsätt koka och rör då och då.
När du nått en temperatur på 137 grader så tillsätt salt, vaniljextract och rostade jordnötter, jag rostade mina lite lätt i en torr stekpanna. Fortsätt koka på medelvärme och rör då och då tills du når en temperatur på 148 grader. Ta då av kastrullen från värmen och tillsätt försiktigt bakpulver. Var försiktig för det är väldigt varmt. Rör om så allt blandas och häll snabbt ut det på bakplåtspappret. Bred ut och låt kallna. Bryt sedan i bitar och njut av underbart gott julgodis.
Hoppas ni alla får en fantastiskt fin andra advent❤️