Igår medan stormen Helga härjade fram så bakade jag saffransbullar för fullt. Jag gjorde en dundergod chokladkräm med philadelphiaost som ni bara måste testa. Vet inte om jag kommit på den grymmaste bullfyllningen själv eller om någon redan testat den men fantastiskt gott var det i alla fall. Jag körde på mitt vanliga recept på saffransbullar och fyllde dem med chokladkrämen innan jag tvinande ihop dem.
Krämen är galet god…
Du behöver:
50g jäst
5 dl mjölk (3%)
120 g äkta smör
2 paket saffran
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
Vetemjöl special
Topping:
Smält smör
Strösocker
Choklad philadelphiakräm:
100 g vit choklad
100 g smör, rumsvarmt
100g philadelphiaost naturell, rumsvarm
50g florsocker
Gör så här:
Smält chokladen försiktigt över ett vattenbad. Låt svalna något.
Blanda i lite rumsvarmt smör i den vita chokladen och rör sedan ihop allt till en slät smet.
Bred fyllningen i bullarna.
Gör så här:
Smält smöret och tillsätt mjölken, smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen som får vara MAX 37 grader. Tillsätt salt, socker och saffran. Arbeta sedan ner vetemjölet gärna med maskin. Knåda degen ca 10 minuter. Tillsätt lite mjöl i taget tills du får en smidig deg. Degen ska inte vara klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl bara för de blir torra då. Jag skriver nästan aldrig mått på vetemjöl då det är svårt att säga exakt. Bättre att prova sig fram.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter.
Kavla ut degen och bred på fyllningen, jag gjorde halva satsen med fyllda bullar och halva utan fyllning. Men denna sats med fyllning borde räcka till en hel sats bullar. Vik sedan ihop degen och skär i breda remsor som du delar som ett par byxor. Tvinna ihop till en bulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Sätt in bullarna i ugnen ca 6-10 minuter på 225 grader.
Låt svalna, pensla med smält smör och doppa i strösocker innan servering. Ska du frysa bullarna så frys dem osockrade.
Ha en riktigt fin dag, här skiner solen och det ser ut att bli en strålande dag.
Kram ❤️
Erika G
Mums så gott! Ser så fint ut och låter grymt gott!
Anonym
Hej! Hur mycket vetemjöl ska det vara i receptet? 🙂
A-k
Håller på att baka dessa nu. Ska man inte pensla med ägg innan man ska ta in dem i ugnen?
victoriasprovkök
Om du vill ha pärlsocker på dem penslar du med ägg innan och pärlsocker såklart. Vill du doppa dem i strösocker så penslar du inte innan utan bara med smör och doppar i strösocker efter de svalnat något.
Ellinor Kihlström
Hur mycket vetemjöl ska det vara?