Godmorgon, nu är det strax jobbdags igen måste bara försöka ta mog ur soffan först. Lite svårt när man har det så skönt vid kaminen. Igår kväll gjorde jag bröd som fick jäsa över natten. Det blir kanongott och jäser i rumstemperatur så det krävs ingen plats i kylen.
Till 2 bröd behövs:
6 dl kallt vatten
12 g jäst
1 1/2 tsk salt
1 dl boveteflingor
4 dl rågsiktsmjöl
Ca 6 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Låt jästen lösas upp, tillsätt salt, boveteflingor, rågsiktsmjöl och till sist vetemjöl tills du får en smidig och klibbfri deg. Lägg bakplåtspapper i 2 rektangulära bakformar på ca 1,2 liter och lägg i degen. Platta ut och täck med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur över natten eller gör nu på morgonen och låt jäsa tills ikväll.
Strö över lite boveteflingor och grädda i ugnen ca 25 minuter på 225 grader.
Grymt gott, lite segt bröd. Kram på er❤️
Mikaela Estreus
Hej, är det vanlig färskjäst som man hittar i kyldisken du använder? Dör den inte om man har kallt vatten? Tack för svar! /Mikaela
victoriasprovkök
Jag använder kallt vatten och det funkar jättebra men du kan ha lite ljummet om du vill, man bara lite isåfall för det ska jäsa långsamt och länge. Ja det är vanlig jäst som ligger i kylen.