Nybakat bröd, finns ju inget godare till frukost, eller det är i alla fall väldigt gott. Det här har jag tipsat om många gånger förut och det går att variera i det oändliga. Idag tillsatte jag lite fint rågmjöl i dem för att få lite rågsmak. Nomnom, otroligt gott.
Till 2 stora baguetter behövs:
6 ärtstora bitar jäst
6 dl kallt vatten
2 1/2 tsk salt
1 dl fint rågmjöl
Resterande mängd vetemjöl ca 11-12 dl
Gör så här:
På kvällen:
Lös upp jästen i vattnen, tillsätt salt, rör om. Tillsätt sedan rågmjöl och vetemjöl och knåda till en smidig men ändå lös deg. Degen ska inte vara klibbig när du gör den utan en deg du kan ta i.
Lägg degen i en bunke som du täcker över ordentligt med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur över natten.
På morgonen:
Sätt ugnen på 275 grader.
Stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord, degen kommer att vara riktigt klibbig så använd mjöl så du kan ta i den.
Vik degen på mitten se till att alla ytor är mjölade, degen ska INTE knodas utan bara vikas några gånger.
Dela degen i 2 delar (mjöla snittytan).
Vrid baguetterna lite lätt och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa medan ugnen blir varm.
Innan du sätter in baguetterna i ugnen så spraya med lite vatten i ugnen eller lägg in lite vatten på en plåt i botten på ugnen, detta för att brödet ska få en bra skorpa. Se upp för det puffar till ordentligt när man slänger in vatten i en varm ugn, var snabb åt sidan så du inte bränner dig.
Grädda baguetterna i mitten av ugnen ca 13-14 minuter, innertemperatur 92-94 grader.
Låt svalna på ett galler utan bakduk.
Lycka till, sätter du degen nu på morgonen kan du få nybakat till kvällen.
Kram ❤️