Fredag, tjohoo… Eller ja man är alltid mer peppad med fredagar när man är frisk och mår bra. Just nu vill jag bara bli bra och orka göra något annat än att sitta och stirra i soffan eller ligga och sova. Ser dock ingen förbättring än. Men för er som är friska och orkar kila iväg till affären för att handla lite färska räkor och lax, har jag ett dundergott recept. Nämligen den här Räk och Laxsoppan med rotfrukter. Räkfonden gör du enkelt själv genom att koka räkskalen från ca 800g räkor i vatten så det täcker skalen. Jag brukar koka kanske 30 minuter tills fonden reducerats. Jag gör det enkelt för mig, jag rostar inga skal och har inga andra ingredienser än just räkskalen och jag tycker det blir sjukt gott. Man ska ju inte krångla till nåt enkelt.
Lax och räksoppa med rotfrukter
Till soppan behöver du:
1 gul lök
1 msk olja
3 dl egenkokt räkfond
1 msk tomatpuré
2 morötter
2 potatisar
Ca 4 dl vatten
300-400g lax
400g skalade räkor
2-3 msk fryst dill
Salt
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Hacka lök, potatis och morötter.
Bryn löken i en gryta med lite olja och tillsätt sedan potatis, morötter och vatten. Låt koka under lock tills det mjuknat. Se till att det är ca 4 dl vatten i grytan när du kokat klart. Tillsätt fond, tomatpuré, lax i bitar, dill, salt och grädde och låt koka upp. Stäng av värmen och låt stå en stund tills laxen är kokt. Tillsätt räkorna och låt stå lite till. Smaka av med ev mer salt och dill och njut av en fantastiskt god soppa.
KRAM och ha en fin fredag ❤️