Till 4 kakor behövs:
50g jäst
4 dl mjölk
50g smör
1/2 dl olivolja
1/2 dl sirap
2 tsk salt
1 1/2 msk brödkryddor (anis, fänkål, kummin använder jag)
2 dl fint rågmjöl
Ca 9 dl vetemjöl special
1 tsk ättika
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt olivolja och mjölk. Blandningen ska vara Max 37 grader.
Blanda ner smörblandningen i jästbunken och rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, sirap och brödkryddor jag mortlar ihop anis, fänkål och kummin 1 1/2 msk tillsammans.
Rör om och tillsätt rågmjöl och ättika och till sist vetemjöl, lite i taget tills du får en smidig deg som släpper från kanterna på bunken.
Låt degen jäsa ca 30-40 minuter under bakduk.
Dela degen i 4 delaktig gör 4 runda kakor. Snitta ett rätt ytligt kryss i varje kaka med en vass kniv och nagga dem med en gaffel.
Lägg upp kakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 minuter.
Sätt in i ugnen på 225 grader ca 15 minuter. Låt svalna och njut av nybakat.
Kram och godnatt❤️
Tomas
Hur kan rågmjöl bli rågsiktskakor??
victoriaadmin
Rågsiktsmjöl är 40% rågmjöl och 60% vetemjöl som är blandat men jag gör min egen blandning med en mindre mängd rågmjöl och resterande mängd vetemjöl, blir samma fast lite godare tycker jag? Så kort och gott blandar jag ihop mitt eget rågsiktsmjöl och gör finfina rågsiktskakor. Ha en fin kväll
Tomas
Tack för svar! Skall prova att göra samma blandning!