Råglimpa
Då var det måndag idag och ännu ett nytt bröd här på bloggen. Tycker det är så praktiskt att baka limpor då det är minimal ansträngning. Så det har blivit en del limpor här sista tiden. Alla med olika smak så det finns lite att välja mellan. Enkelt och riktigt gott, nybakat är helt fantastiskt.
Råglimpa, 3 st:
50g jäst
6 dl ljummet vatten
1 msk flingsalt
1 dl mörk sirap
50g smält smör
3 dl rågmjöl
Ca 9-10 dl vetemjöl
Gör så här:
Rör ut jästen i det ljumna vattnet.
Tillsätt smör, flingsalt, sirap och rågmjöl. Tillsätt sedan vetemjöl, lite i taget under omrörning tills du får en mjuk och smidig deg som inte klibbar. Jag är osäker på exakt mått mjöl men kör på tills du får en bra deg. Låt degen jäsa ca 30- 40 minuter i bunken under en bakduk. Ta upp degen och dela den i tre lika stora delar. Forma varje del till en limpa och lägg i en limpform 1,2 liter med bakplåtspapper i. Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter och sätt in i ugnen ca 25-30 minuter på 200 grader.Jag tog ut brödet när det var ca 97 grader.
Låt svalna helt innan du skär i det.
Nu blir det jobba av igen, hoppas ni har en fin dag och även ni får njuta av solen.
Kram ❤️