Hälsosamma kanelbullar
Kanelbullar, vad går upp mot det? Hälsosamma kanelbullar, nybakade bullar där doften av kanel sprider sig i huset, det är helt fantastiskt. Kanelbullar förknippas ju ofta med en sockersöt bulle med pärlsocker ovanpå och visst är det helt grymma men det finns massor av olika varianter och här är en av mina nyttigare favoriter. I morse vaknade jag rätt tidigt och blev så grymt sugen på dessa kanelbullar så jag satte igång att baka på direkten innan jag åkte iväg på kosläpp. Jag har gjort dem flera gånger tidigare men vill gärna tipsa er om dem igen då det var ett tag sen sist.
Hälsosamma kanelbullar
Fyllning:
150 g urkärnade dadlar
1 dl vatten
100 g mjukt smör
3 msk kanel
Deg:
1 tsk vaniljpulver
1 msk mald kardemumma
5 dl mjölk
50 g färsk jäst
2 msk agavesirap
½ tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg (uppvispat)
9 dl siktat dinkelmjöl
1dl grahamsmjöl
ca 4 dl vetemjöl
Topping:
1 ägg (uppvispat)
Sesamfrön
Gör så här:
Blanda vaniljpulver och kardemumma i mjölken och värm till fingervarmt (37°). Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. Häll därefter i resten av mjölken, salt, sirap, smör och ägg. Tillsätt dinkelmjöl, lite i taget och därefter grahamsmjöl och vetemjöl, arbeta ihop till en smidig, klibbfri men ändå ganska lös deg. Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.
Mixa under tiden ihop fyllningen till en smidig och slät smet.
När degen jäst klart delar du den i två delar.
Knåda degen lite och kavla ut till en rektangel. Bred hälften av kanelfyllningen över rektangeln. Vik ihop degen (långsidorna) så att du får tre lager ovanpå varandra. Skär i ca 3 cm breda skivor och gör sedan degbiten som byxben, dra ut så du får en lång degbit och snurra runt fingrarna och sätt ihop degen i botten. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i ca 10-12 minuter tills bullarna har fått en fin färg.
Låt svalna och servera lite ljumna. Så goda, jag verkligen älskar de här bullarna, ett glas mjölk till och dagen är räddad.
Perfekta till picknicken då du vill mumsa på något riktigt gott men ändå lite nyttigare.
Kram Kram
Relaterade
Malin Tilja
Tack för bra tips! Har verkligen tänk på att baka nyttigare bullar, men inte hittat något bra recept. Ska testa detta =). Trevlig helg!
Bakat hälsosamma kanelbullar - Malin Tilja
[…] Inget vitt socker och väldigt lite vetemjöl. Hela receptet hittar du här. […]
croj
Vill bara påtala att dinkel också är vete, och innehåller gluten så ingen får för sig något annat!