Dubbelmarinerad kycklingfilé och fläskytterfilé – kallskuren buffemat
När det vankas kalas och jag ska bjuda på mat vill jag göra det enkelt för mig, Dubbelmarinerad kycklingfilé och fläskytterfilé – kallskuren buffemat är då ett perfekt alternativ. Enkelt och så fantastiskt gott. Till detta brukar jag servera en hemmagjord potatissallad, recpet på min smarriga potatissallad hittar du HÄR och sen en vanlig sallad och lite bröd med smör och ost. Det är den perfekta buffematen såhär på sommaren, och sen att allt är färdigt att bara ställa fram när gästerna anländer gör ju inte saken sämre. Köttet till vänster är fläskytterfilé och det till höger är kycklingfilé. Jag gillar att man kan välja mellan fläsk och kyckling eller ta av båda om så önskas.
Dubbelmarinerad kycklingfilé och fläskytterfilé – kallskuren buffemat
Kyckling marinad 1:
1 kg kycklingfilé
1 dl naturell rapsolja
2 msk balsamvinäger
2 msk soja
2 rivna vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
2 tsk strösocker
Kyckling marinad 2:
3 klyftor riven vitlök
1/2 dl olja
1/2 dl sweet chilisås
1 msk soja
1 msk tomatpuré
2 msk finhackad persilja
1/2 msk färsk riven ingefära
Gör så här:
Blanda ihop allt till marinad 1 som användas för att marinera det råa köttet (denna marinad ska inte användas till att marinera det tillagade köttet utan då används marinad 2), lägg i köttet och låt det marinera över natten. Jag brukar marinera mitt kött i plastpåsar.
När köttet marinerat klart så torka av köttet och bryn det i en stekpanna med lite olja tills det fått fin färg runt om. Lägg köttet i en ugnsform och sätt in det i ugnen på 150 grader tills de når en innertemperatur på
70-72 grader. Ta ut köttet och låt det svalna något.
Blanda ihop allt till marinad 2 och lägg ner de färdigstekta kycklingfileérna. Låt de marinera minst några timmar men gärna över natten.
Skiva upp kycklingen i 1 cm tjocka skivor innan den ska serveras,lägg upp på ett fat, ringla över marinaden och garnera med lite soltorkade tomater, sallad, färska örter, tomater mm.
Fläskytterfilé marinad 1:
1 1/2 kg fläskytterfilé
2 krossade vitlöksklyftor
1 dl vatten
2 dl vitt vin
1 dl olivolja
1 tsk oregano
Marinad 2:
1 riven vitlöksklyfta
1krm sambal oelek
3 msk soja
3 msk balsamvinäger
1 1/2 dl olivolja
3 msk finhackad persilja
1 msk tomatpuré
Salt
Svarpeppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till marinad 1 (denna marinad ska inte användas till att marinera det tillagade köttet utan då används marinad 2) Lägg ner köttet och låt det marinera över natten.
Ta upp köttet och torka av det, Bryn det i en stekpanna med olja tills det få en fin färg runt om. Lägg köttet i en ugnssäker form och sätt in det i ugnen på 150 grader tills köttet når en innertemperatur på 70-72 grader.
Blanda ihop alla ingredienser till marinad 2 och lägg ner det varma köttet i marinaden. Låt köttet marinera minst några timmar i kylen men gärna över natten. Vänd på köttet ibland så det marineras jämt.
Skiva upp fläskytterfilén i 1 cm tjocka skivor innan den ska serveras, garnera med lite soltorkade tomater, sallad, färska örter, tomater mm.
Servera med en hemmagjord potatissallad, lite nybakat bröd och en grönsallad med lite sallad, tomater, gurka, fetaost och oliver kanske.
Ni måste bara testa, när jag har kalas brukar jag dubbla recepten, bättre man får över lite till dagen efter än att det blir för lite mat till gästerna.
Ha nu en fantastisk dag och lova mig att ni testar den här kalla goda buffén, passar utmärkt såväl till vardag som fest.
Kram
Focaccia med fetaost och tomat - Victorias provkök
[…] allra godast såklart. Igår hade vi besök och då blev det en så god kycklingsallad (på min goda dubbelmarinerade kycklingfilé) till middag samt denna urgoda Focaccia med fetaost och tomat. Focaccia är enkelt att göra och […]
Emma
Hej! Testade kycklingen, det var übergott! Jag gillar asiatiska smaker och främst sötstarka så den marinaden kommer jag variera på andra sätt… MEN jag tänkte fixa buffé till ett dop i december och skulle vilja ha en lika smakrik men kanske mindre ingefära/sweet chili-smakande kyckling för detta tillfället då buffén i övrigt blir mer ”klassisk västvärld” typ rostad potatis, rotfruktspaj osv… Har du något bra tips på hur man kan justera lite i receptet? Eller kan jag testa fläskfilémarinaden på kyckling? Undrar också om det är ok att värma på köttet lite efter att man marinerat för andra gången? Tack igen för gott recept! Bästa hälsningar /Emma
victoriasprovkök
Hej ja du kan laborera lite skälv efter smak, testa den som är till fläskfilén eller kanske denna https://victoriasprovkok.se/2014/04/kall-marinerad-kyckling-med.html också väldigt god. Jag hade nog serverat den kall gillar den bäst så. Lycka till med dopet
Lisa
Fantastiska recept!!! Tack tack tack! Kycklingen blev magisk!!!! Väldigt saftig och himmelsk smak!! Serverade ihop med en pastasallad! Populärt!!
victoriaadmin
Åh så roligt, ja det är min favorit när det dukas upp till buffé. Kram
Ulrika
Hej! Har testat den här kycklingen idag och den fick med beröm godkänt här hemma. Kan man frysa den i något steg för att ta upp och servera senare? Ska förbereda en 50-årsfest med ca 100 personer.
victoriasprovkök
Ja det borde ju inte vara några problem. Antingen så fryser du den i första marinaden eller så gör du klart den helt och fryser in den i andra marinaden. Jag har inte provat själv men det borde gå bra.
Louise
Tänkte göra fläskytterfilén till dop men ungefär hur många portioner blir det?
Anna
Hej, funderar på dina recept som ser otroligt goda ut :)! Vi ska ha konfirmation inom kort och behöver mat som kan förberedas. Ungefär hur många portioner är dessa recept för?
victoriasprovkök
Jag brukar räkna på ca 150g per person när det kommer till kött och kyckling. Men jag brukar alltid ta i lite extra också, vill inte göra för lite, äter hellre upp det som blir över dagen efter:)
Anna
Tack för snabbt svar! Hör nog också till kategorin som tar i lite extra. Hemskt om maten skulle ta slut :).
Anna Hasselgård
Hej
Behöver snabbt svar ☺️ Hur mycket salt tar du till marinad 2 på ytterfilen.
Står just nu och tillagar detta receptet men hänger upp mej på saltmängden!
Mvh Anna
victoriasprovkök
Svårt att säga exakt men kanske 1/2 tsk, det är ju salt i sojan också:) testa med det, jag brukar bara strö i lite. Lycka till kram
Lizette
hej,
gud så gott det ser ut! På lördag ska vi ha fest för 30 pers. Tänkte bjuda på papayasallad samt nudelsallad. tror du at denna dubbelmarinerade kycklingen kunde passat till dem salladerna? tusen tack!!
victoriasprovkök
Det tror jag absolut. De passar till det mesta. Kram
Monica Berg
Vilken sorts soja menar du när du skriver recept på marinad?
victoriasprovkök
Jag kör alltid på vanlig naturell rapsolja. Sån i plastflaska från typ Ica.
marie jonsson
Hej.
Blev otroligt inspirerad av detta recept.
Men om man inte vill servera din goda kladdig potatissallad. Vad rekommenderar du då att servera till? Och har du även förslag på några goda såser till respektive kött.
Tänkte laga det till 100 pers på en student.
mvh. Marie
victoriasprovkök
Bara en vanlig sallad kanske? Lite bröd också:) kram
Sofie
Hej! Tänkte prova ditt recept på marinaden till fläskytterfile, men är det kinesisk eller japansk soja du använder i marinad 2?
victoriaadmin
Jag tar den jag har hemma, brukar nog vara japansk.
Sigrid
Hej! Har du testat att inte bryna köttet innan du lägger in det i ugnen? Det känns som ett onödigt moment som bara tar extratid när man ska göra mycket.
victoriaadmin
Inte testat det men jag vill gärna ha lite färg på köttet.
Annlouise
Tack för ett toppen recept. Fick högsta betyg av släkten.
Jag serverade ugnsrostad färskpotatis med en kall och en varm sås till köttet.
Hälsningar
Annlouise
victoriaadmin
Så roligt
Sofia Jönsson
Om jag vill förbereda fläskytterfilén och frysa in den, ska jag då vänta med marinad 2 tills det är dags eller frysa in den i marinad 2?
victoriasprovkök
Inte provat något av det men det borde funka vilket som.
victoriasprovkök
Oj jag vet inte vad som blir bäst. Kanske frysa in i marknaden? Så den inte blir torr.
Sofia
Det här kycklingsreceptet är så himla gott, dessutom smidigt att göra. Alla vi bjuder på uppskattar maten, så detta har i flera år varit en bra rätt att ta till när vi blir många och man vill göra det enkelt för sig. Brukar äta antingen med ett matig sallad till eller pottisgratäng. Har även haft den på buffe´. Vi brukar grilla kycklingen istället för att köra den i ugnen.
TACK!