Hemmagjord kall bearnaisesås
Hej, nu är jag tillbaka igen, men det är fortfarande ett stort kaos här hemma. Vi håller på att renovera våran walk in closet därav min frånvaro, jag har jobbat med att slipa, måla och besöka byggbutiker hela dagarna. Sen förstår jag inte hur mycket kläder man kan samla på sig, förutom renoveringen så ska hälften av alla kläder bort, huuua. Idag tänkte jag i alla fall bjuda er på den godaste såsen till grillat nämligen Hemmagjord kall bearnaisesås. Helt underbart god och faktiskt riktigt enkel, den här satsen räcker till ungefär 8 personer så minska på den om du inte vill ha så mycket eller öka om du vill ha mer.
Hemmagjord kall bearnaisesås
200g smör
1 1/2 msk torkad dragon
1 msk vitvinsvinäger
4 äggulor
2 dl rapsolja
Salt
Vitpeppar
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och låt det svalna tills det blir rumstempererat.
Blanda ihop dragon och vinäger i en liten skål och låt det stå en stund, jag brukar smula sönder dragonen något för att få extra smak, älskar dragon. Rör gärna om så allt blandas.
Vispa ihop äggulor i en hög smal bunke gärna med elvisp och tillsätt oljan i en fin stråle (använd samma temperatur på ägg och olja, jag hade kylskåpskallt) när det börjar tjockna kan du tillsätta i en tjockare stråle, vispa tills du fått en tjock och glansig kräm.
Vispa ner smöret (inte det vita som blir kvar i botten), lite i taget och tillsätt till sist vinäger och dragonblandningen. Smaka av med salt och peppar.
Förvara kallt fram till servering.
Helt underbart att servera till en grillad köttbit eller kyckling, till det serverade jag klyftpotatis och en god sallad.
Hoppas du får en härlig dag, jag ska strax dra mig iväg på lite jobb och senare väntar rollern och penseln på mig men snart är det förhoppningsvis klart.
Kram Kram
Kristin
Åh tack för inspirationen å den utförliga beskrivningen. Nu SKA jag på bea igen, har bara testat sisådär 3 gånger, varav en gång helt lyckad, en som gick att rädda och en rakt ut i vasken (eller, jag återanvände det såklart, men blev ingen bea).
Jessica
Supergod! Men undrar hur man gör med det som blir över, ställde i kyl men sen var den ju hård som smör. Vispar du upp den igen? Tack för receptet?
victoriaadmin
Ja den stelnar till men ställ den i rumstemperatur så mjuknar den efter ett tag. Såååå god ju??
Aubergine och zucchinisallad med fetaost - Victorias provkök
[…] Den himmelska kalla bearnaisesåsen som jag gjort bra reklam för nu i sommar är både enkel och så god. Jag gillar kalla såser bättre än varma just på sommaren i alla fall. Receptet på såsen hittar du HÄR. […]
Fläskfilé medaljonger med senap och vitlök - Victorias provkök
[…] Fläskfilé är ju en riktig klassiker att servera på planka och det blir så gott. På plankan brukar jag ha pommes duchesse, champinjonstuvning, sparris, tomater och en god kall bearnaisesås, recept HÄR […]
Enkla köttfärsspett med pommes duchesse och bearnaise - Victorias provkök
[…] blev det dessa enkla köttfärsspett med pommes duchesse och bearnaise. Jag brukar göra den HÄR bearnaisesåsen, den är både enkel också väldigt god, perfekt till en bit kött! Du kan […]
Lena Kihlberg
går det att värma den
victoriaadmin
Nej inte den kalla såsen. Tror inte det blir bra. Men testa med lite om du vill.
Josefin
Funkar det att ersätta oljan med smör? Eller blir det helfel då? Varm bea har ingen olja tänkte jag…
victoriasprovkök
Vet inte riktigt, bara gjort med olja och smör men testa:)
Antonija
Kan man använda matolja eller måste det vara just rapsolja? 🙂
Angelica
Denna bea är så god 😁har gjort den flera gånger . Å den är så lätt att göra å alla älskar den. Tack för tipset 😊 tänkte jag skulle prova din lövbiffsgratäng den såg sååå god ut.
victoriasprovkök
Tack snälla🥳🥰
Jonatan
Riktigt bra recept, gjort flera gånger och alla älskar den!
Några förslag på andra smaksättningar?
Mvh Jonatan