Magisk Buttermilk kaka med jordgubbar
Jag har faktiskt inte, tro det eller ej, använt mig av buttermilk tidigare men idag tog jag tag i saken och jisses så bra det blev. Buttermilk används ofta i amerikanska recept men vad jag vet så finns det inte att få tag i här i Sverige, kanske finns i någon specialbutik vad vet jag, men jag har inte sett det i alla fall. Buttermilk är enkelt att göra själv, jag ska berätta hur så är det problemet löst på ett enkelt sätt.
Till detta recept behövs 1,1 dl buttermilk, gör så här: Blanda 1.1 dl vanlig mjölk jag använde 3% med knappt 1/2 msk vitvinsvinäger. Rör om då och då och låt stå 10 minuter. Mjölken kommer att tjockna då har du hemmagjord buttermilk.
Magisk Buttermilk kaka med jordgubbar
115g mjukt smör
225g strösocker
115g cream cheese
2 ägg
1 krm äkta vaniljpulver
220g vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1.1 dl buttermilk (recept ovan)
12 jordgubbar
Gör så här:
Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform så det även täcker kanterna.
Vispa ihop smör, strösocker och cream cheese till en fluffig vit smet. Tillsätt äggen, ett i taget under vispning. I en annan bunke blandar du ihop vaniljpulver, vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Rör om så allt blandas och vispa sedan ner det i bunken, vispa inte för mycket bara så det blandar sig. Tillsätt till sist buttermilk och rör så allt blandas. Häll upp ca 1/3 av smeten i formen, lägg på lite jordgubbar, dela dem om de är stora, de ska ligga med lite mellanrum så de inte ligger för nära varandra. Häll på ytterligare 1/3 av smeten och ett lager jordgubbar, avsluta med smeten som är kvar.
Sätt in kakan i ugnen ca 45-60 minuter på 180 grader. Känn med en sticka mot slutet av gräddningstiden, stickan ska vara torr när du tar upp den. Blir kakan mörk mot slutet så lägg över lite ugnsfolie. Ta ut kakan och låt den vila minst 15 minuter i formen innan du tar ut den. Kakan blir tung, väldigt saftig och så god. Den här kommer jag absolut göra fler gånger.
Den här kakan smakar verkligen sommar och kombinationen buttermilk och cream cheese gör den så god och saftig. Du måste bara testa på direkten.
Ha nu en helt fantastisk helg, Kram från mig
Margareta
Den blev jättegod