Rågkakor med lingon
Rågkakor hör till favoriten här hemma och det bakar jag ofta. Det är bara sååå gott och går att variera i det oändliga såklart precis som allt annat bröd. Rågkakor med lingon, är precis som det låter, en rågkaka med lingon och den blir båda saftig, mjuk och helt underbar. Servera den nybakad med smör och lite ost och jag lovar att du kommer älska det!
Rågkakor med lingon, 4-5 kakor
5 dl fingervarm mjölk
50g jäst
50g rumsvarmt smör
1/2 dl sirap
1 tsk salt
2 dl rårörda lingon
4 dl fint rågmjöl
ca 10 dl vetemjöl special
1 tsk ättika
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt lite mjölk, rör om så jästen löses upp och tillsätt resterande mängd mjölk. Tillsätt sedan smör, sirap, salt och lingon och rör om. Tillsätt rågmjöl och lite vetemjöl i taget under knådning. Tillsätt sedan ättika och knåda till en smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 30 minuter. Dela degen i 4-5 delar, jag brukar göra 5 kakor. Forma till runda bollar som du sedan kavlar ut till runda kakor som är ca 2 cm tjocka. Lägg upp kakorna på en plåt med bakplåtspapper, eller det behövs 2 plåtar:) Nagga kakorna med en gaffel och låt dem jäsa övertäckta ca 30 minuter. Grädda kakorna ca 15 minuter på 200 grader. Låt svalna och servera.
Nu ska jag njuta av det sista av söndagen, varför går helgen så fort för?
Kram Kram