Italienska köttbullar med tomatsås
och mozzarella
Italienarna de kan pasta de… Italien är ett land jag älskar så otroligt mycket, ett land jag mer än gärna återvänder till år efter år. Ni som följde mig i somras här på bloggen och Instagram fick se en hel del från vår resa, vår roadtrip. En resa som till en början skulle gå längs Franska atlantkusten och ner till Spanien men som fick en litet hastigt slut och sedan fortsatte ner till ”mitt favorit land” Italien. Det blev en helt fantastisk resa trots allt. Ni som vill läsa mer om vår resa så kika in under kategorin ”Roadtrip europa 2017” är ni intresserade av mer resetips finns även ”Roadtrip Usa 2016” och ”Roadtrip europa 2015”. Som sagt Italien har allt och och lite till. Dessa fantastiska Italienska köttbullar med tomatsås och mozzarella är helt grymma. Så goda köttbullar i en rätt mild tomatsås. Enkelt och gott och för dig som gillar tomatsås som mig så är det en toppenmiddag.
Jag gjorde en egen tomatsås på Muttis hela tomater på burk. Den blev riktigt god men du kan givetvis använda vilken tomatsås du vill. Det är en smaksak.
Italienska köttbullar med tomatsås och mozzarella
Köttbullar:
900g blandfärs
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
3 stora rivna vitlöksklyftor
1 1/2 tsk salt
1-2 krm vitpeppar
1 tsk italiensk salladskrydda
2 ägg
2 dl finriven parmesanost
Tomatsås:
2 burkar Muttis hela tomater på burk
1 näve färsk basilika
1 riven vitlöksklyfta
1 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Topping:
2 rivna mozzarellaostar
Italiensk salladskrydda
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Gör köttbullarna först. Börja med att blanda ihop mjölk och ströbröd i en bunke och låt vila 5 minuter. Tillsätt sedan resterande ingredienser, blanda ner färsen sist och blanda ihop med händerna tills allt är blandat. Forma färsen till köttbullar och lägg dem i en ugnsform. Sätt in i ugnen ca 20 minuter. Mixa ihop allt till tomatsåsen till en slät sås.
Ta ur köttbullarna ur formen och skölj ur den. Lägg i ca 3-4 dl tomatsås i botten på formen. Lägg i köttbullarna och toppa med resterande sås. Lägg över riven mozzarellaost, jag köper alltid de runda mozzarellabollarna, tycker det är bättre att riva osten själv. Toppa sedan med Italiensk salladskrydda.
Sätt in formen i ugnen ca 20 minuter minska eventuellt till 175 grader beroende på ugn. Servera köttbullarna med spagetti eller annan god pasta.
Ha nu en helt fantastisk kväll och kom ihåg att ta vara på dagarna, lyxa till vardagarna med lite god mat, det behöver inte vara krångligt att äta gott.
Kram Kram