Rostbröd
Inget går ju upp mot nybakat bröd och det här rostbrödet blir så galet gott, speciellt när man rostar det och får en lite krispig yta. Godaste pålägget på dessa smörgåsar tycker jag är avokado med flingsalt och ibland kör jag även med lite hackade tomater på. Sååå gott!
Jag brukar skiva upp brödet innan jag fryser in det för att enkelt kunna tina upp och rosta.
Rostbröd, 2 bröd
25g jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 msk strösocker
2 msk rapsolja
2 tsk salt
10-12 dl vetemjöl
Topping:
1 uppvispat ägg
Oskalade sesamfrön
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet, rör om tills jästen lösts upp.blanda ner socker, salt, och olja. Tillsätt vetemjölet, lite i taget tills du får en smidig deg. Knåda kraftigt några minuter, gärna i maskin.
Låt degen jäsa i degbunken övertäckt med en bakduk ca 50 minuter.
Dela degen i två delar och forma till 2 släta limpor. Lägg den i varsin limpform med bakplåtspapper i ca 1 1/2 liter.
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
När du sätter in limpan i ugnen sänker du värmen tull 200 grader och låter den gräddas va 30-35 minuter längst ner i ugnen.
Låt svalna helt och skär sedan i skivor. Detta bröd har jag gjort massor av gånger och det blir lika gott varje gång.
Nu ska vi ta tag i dagen, regnet hänger i luften här nere i Skåne och vi funderar för fullt på vad vi ska hitta på för kuligheter med dagen.
Elin
Vilket kanonrecept! Tror det måste va det bästa rostbrödet jag smakat, det var såklart gott att äta orostat också ?