Saffransbullar med vit choklad och philadelphia
Det är ju så galet gott med saffransbullar och visst kan man baka det närsom men jag tycker såklart att de är allra godast när det närmar sig jul. Det är ju trots allt lite julstämning med saffransbullar. De här bullarna är helt magiska. Den helt underbara vita chokladkrämen med philadelphiaost är så god och dessutom är de doppade i strösocker vilket lyfter dem lite extra.
Du behöver:
50g jäst
5 dl mjölk (3%)
120 g äkta smör
2 paket saffran
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
Vetemjöl special
Topping:
Smält smör
Strösocker
Fyllning:
Rumsvarmt smör
Choklad philadelphiakräm:
200g vit choklad
150 philadelphiaost naturell, rumsvarm
Gör så här:
Smält chokladen försiktigt över ett vattenbad och låt svalna.
Blanda sedan ner rumsvarm philadelphiaost och rör om till en slät kräm.
Smöret brer du i ett tunt lager direkt på bulldegen när du kavlat ut den och efter det brer du på ett lager chokladkräm.
Gör så här:
Smält smöret och tillsätt mjölken, smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen som får vara MAX 37 grader. Tillsätt salt, socker och saffran. Arbeta sedan ner vetemjölet gärna med maskin. Knåda degen ca 10 minuter. Tillsätt lite mjöl i taget tills du får en smidig deg. Degen ska inte vara klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl bara för de blir torra då. Jag skriver nästan aldrig mått på vetemjöl då det är svårt att säga exakt. Bättre att prova sig fram.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter.
Kavla ut degen och bred på fyllningen, först smör sedan chokladkräm. Vik sedan ihop degen och skär i breda remsor som du delar som ett par byxor. Tvinna ihop till en bulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller gör som jag och lägg dem i engångs aluminiumformar.
Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Sätt in bullarna i ugnen ca 7-10 minuter på 225 grader.
Låt svalna, pensla med smält smör och doppa i strösocker innan servering. Ska du frysa bullarna så frys dem osockrade.
Helt fantastiskt goda saffransbullar, fluffiga och sådär perfekta.
Hoppas att ni alla haft en riktigt fin dag, vi har haft föräldrarna över på lite farsdagfika så därav alla mumsiga saffransbullar. Det blev även en hel del annat gott men det får in se en annan dag. Jag tror verkligen ni kommer gilla det för det fick megabra betyg idag.
Kram Kram
Relaterade
Mari
Ungefär hur mycket mjöl?
Emma
Ser så goda ut!! Hur mycket vetemjöl special ska man ha i? 🙂
/ Emma
Saffransbullar med vitchoklad och limecreme - Victorias provkök
[…] Saffransbullar med en riktigt härlig fyllning av vit choklad, philadelphiaost, smör och lime. Ja, den här fyllningen är helt underbart god om du vill göra en saffransbulle med det lilla extra och vill ha något utöver den vita chokladen som även den bullen är helt magiskt god. Recept på Saffransbullar med vit choklad och philadelphia som är väldigt poppis hos mig hittar du HÄR […]
Sofia
Hur mycket mjöl ska man ha i?:)
victoriasprovkök
Ungefär 14 dl men känn dig fram tills du får en smidig deg. Var försiktigt så det inte blir för mycket mjöl ta lite i taget och den ska vara mjuk men inte kletig.
Josefin
Grymt recept!
Något jag tyckte var klurigt var hur många bullar det skulle bli?
När du skrev ”skör breda remsor” så skulle jag velat haft i cm. Kändes som att mina blev alldeles för stora 🙂 ska bli spännande att smaka!
Laila - Västkustens Största Blogg
Så gott! =) I helgen bakade jag saffransbullar utan vetemjöl, socker och smör, de blev SÅ saftig och goda! =) Recept här: https://laila.mabra.com/lussekatter-utan-vetemjol-socker-och-smor/
Fredrik
Jag ska hem å baka ?? Med vänlig hälsning, Fredrik
Julbak i full fart ? | mitt hobbyrum
[…] https://victoriasprovkok.se/2017/11/saffransbullar-med-vit-choklad-och-philadelphia.html […]
- Victorias provkök
[…] I år har jag bakat sååå mycket saffransbullar. Jag har testat massor av olika kombinationer för alla olika smaker och flera av dem är jag riktigt nöjd med. Saffransbullen med vitchoklad och philadelphiaost är en riktig succé hos mig och väldigt poppis, många som bakat den och är så nöjda, recept hittar du HÄR. […]
Carina Capalvo
Hej! De ser supergoda ut! Men viker du degen en gång bara?
Hälsningar Carina
victoriaadmin
Jag lägger på ett lager fyllning och viker ihop degen en gång. Sen skär jag remsor och tvinnar sen snurrar till en bulle.
Carina Capalvo
Tack! Det gick bra jag gjorde dem idag. Dock tror jag några blev lite degiga och hade behövt vara inne längre men på lägre grader.
God Jul!
Hälsningar Carina
Sandra
Hej
Funkar det med vanligt vetemjöl?
victoriasprovkök
Ja det går bra, kram